V stranki SDS, glede na vsesplošno draginjo, bližajočo se jesen in mrzlo zimo, ki je pred vrati, zaskrbljeno spremljajo trenutne vladne prioritete. Iz vladnih predlogov interventnih zakonov, ki so že v zakonodajni proceduri, je namreč razvidno, da so bile ob pripravi zakonskih vsebin žal spregledane tudi nekatere najranljivejše skupine prebivalstva. V stranki so se zato odločili, da pripravijo zakonske spremembe in so tako vložili dve zakonski noveli, in sicer spremembo pokojninskega zakona in zakona o šolski prehrani.

Namestnica vodje poslanske skupine mag. Karmen Furman in poslanka Alenka Helbl sta na novinarski konferenci spregovorili o noveli zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o noveli zakona o šolski prehrani, ki ju bo poslanska skupina SDS danes vložila v zakonodajni postopek. V okviru zakona o šolski prehrani predlagajo, da se vsem osnovnošolcem in vsem srednješolcem zagotovi brezplačno malico in kosilo, torej da državni proračun zagotovi vsa finančna sredstva za zdravo in raznovrstno prehrano naših otrok in mladostnikov. Konec koncev je bilo tako obljubljeno tudi v koalicijski pogodbi aktualne vlade.

V okviru zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa predlagajo, da se znesek zagotovljene starostne pokojnine za 40 let pokojninske dobe dvigne na znesek 771 evrov, kolikor znaša prag tveganja revščine, da se ponovno uvede institut državne pokojnine, do katere bi bili upravičeni tisti slovenski državljani, ki nimajo pravice do nobene druge pokojnine in so dopolnili 65. let starosti ter so imeli med 15. in 65. letom starosti najmanj 30 let prijavljeno stalno prebivališče v RS ter da se dvigne najnižja in najvišja pokojninska osnova iz 76,5 odstotka na 78 odstotkov povprečne mesečne plače.

S predlogom dvigujejo pokojnine
Pri noveli zakona o šolski prehrani gre za dopolnjen zakon z letošnjega junija, ki takrat žal ni dobil dovoljšne podpore, vendar se v stranki SDS tokrat nadejajo, da bo drugače. V poslanski skupini SDS tudi zavračajo očitek, ki se je pojavil ob prejšnji obravnavi predloga, in sicer da je ta neizvedljiv. “Sistem, kot ga predlagamo smo nekoč že imeli, poleg tega pa je uveljavitev novele predvidena s 1. januarjem 2024, s čimer je dovolj časa, da pristojni pripravijo vse potrebno,” je poudarila Helblova.

Poslanci bodo danes v DZ obravnavali in odločali o dveh zakonskih predlogih za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi energetske draginje. Pred seboj bodo imeli predlog, po katerem bodo najranljivejši prebivalci prejeli enkratni energetski draginjski dodatek, in predlog s prvim svežnjem pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen elektrike in plina, poroča STA. Vendar pa v stranki SDS opozarjajo, da so bili pri pripravi predloga spregledani tudi upokojenci, ki prejemajo pokojnino za polno delovno dobo in danes živijo pod pragom tveganja revščine. Zakonskemu predlogu so zato vložili amandmaje, s katerim bi se razširil krog upravičencev do energetskega dodatka. Po mnenju stranke SDS si upokojenci ne zaslužijo zgolj enkratnega solidarnostnega dodatka, pač pa tudi dostojno pokojnino – s svojim predlogom tako vsem upokojencem dvigujejo pokojnine, še posebej pa najbolj ogroženim.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.