Sloveniji so v nedeljo opravili 1034 testov na novi koronavirus in pri tem potrdili 75 okužb. V bolnišnicah se zdravi 107 bolnikov s covidom-19, med njimi jih 21 potrebuje intenzivno nego, 8 so jih odpustili iz bolnišničnega zdravljenja. En bolnik je v nedeljo umrl. Doslej so v Sloveniji opravili 236.177 testov na novi koronavirus in skupaj potrdili 6568 okužb. Razmere ostajajo resne. Vlada je v petek nekoliko omilila odlok nošenja mask v šolah, kar pomeni, da jih šolarji v matičnem razredu ne bodo več potrebovali nositi. Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc, je sporočila, da bo oddelek za žilne bolezni zaprt približno en teden, saj so bili soočeni z okužbami na tem oddelku. 

Na novinarski konferenci je vladni govorec Jelko Kacin poudaril, da podatki za nedeljo sicer kažejo manjše število okuženih, a velja poudariti, da je bilo opravljenih tudi manj testiranj. “Ne glede na to, pa delež pozitivnih ostaja visok,” je obrazložil Kacin. Podatki za soboto kažejo, da je bilo opravljenih 1940 testiranj pri tem pa je bilo pozitivnih testov 168, kar pomeni, da je bilo kar 8,6 odstotka testov pozitivnih. V nedeljo je bilo opravljenih 1034 testov, odkritih pa je bilo novih 75 okužb, kar je 7,25 odstotkov pozitivnih na novi koronavirus.

Čez vikend je več ljudi potrebovalo zdravniško oskrbo. “V soboto je bolnišnično oskrbo potrebovalo 94 s koronavirusom okuženih bolnikov, v nedeljo pa že 101 bolnik. Na intenzivni enoti so imeli v soboto 15 pacientov, včeraj pa enega več. Na respiratorju je bilo v soboto devet bolnikov, v nedeljo deset,” je še obrazložil Kacin. V nedeljo so iz bolnišnice odpustili osem bolnikov, še ena oseba pa je umrla. “Vse povedano kaže na to, da se situacija ne umirja, da razmere ostajajo resne,” je opozoril Kacin. V nedeljo je bilo okuženih kar devet zdravstvenih delavcev.

Image

Obvezni razpršilniki v večstanovanjskih stavbah
Vlada se je na petkovi dopisni seji odločila, da se v instrument za nujno pomoč, tako imenovano ICI Evropske komisije, vplačajo sredstva v višini 2,6 milijona evrov. Ta sredstva bo Evropska komisija namenila proizvajalcem obetavnih cepiv proti Covidu-19, s katerimi bo sklenila pogodbe v okviru instrumenta predhodnega javnega naročila. “Sredstva, ki jih bo Evropska komisija namenila proizvajalcem obetavnih cepiv proti Covid-19, bodo všteta v končne cene teh cepiv,” je še obrazložil Kacin. Vložena sredstva se bodo tako državam članicam vrnila v obliki nižjih stroškov za cepiva proti koronavirusu, ki jih bodo države članice nabavile od teh sedmih proizvajalcev cepiv, pod pogojem, da bodo uspeli dobiti dovoljenje za promet pri Evropski agenciji za zdravila.

V petek je vlada sprejela tudi odlok, o obveznih razpršilnikih za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. “Razpršilnike za razkuževanje rok je potrebno namestiti ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če obstaja,” je še pojasnil. Namestitev razpršilnikov opravi upravnik ali nekdo , ki ga upravnik pooblasti ali lastniki, če stavba nima upravnika.

Na predlog NIJZ je vlada nekoliko omilila odlok o nošenju mask v šolah
Na predlog NIJZ je vlada nekoliko omilila odlok, ki določa uporabo mask na vseh ravneh vzgojno-izobraževalnega sistema. “Učencem in dijakom od danes dalje ni potrebno nositi mask, kadar so v matičnem razredu in kot doslej med organizirano športno vadbo. Nošenje mask pa je še vedno obvezno na vseh šolskih prevozih, ob vstopu v šolske prostore, na hodnikih, v sanitarijah, na poti do jedilnice, telovadnice in tako dalje,” je še povedal kje maske ostajajo obvezne. V vrtcih zaposlenim ni več potrebno nositi maske, v razredih od četrtega razreda dalje pa učiteljem ni potrebno takrat, ko lahko vzdržujejo dva metra medosebne razdalje. Če predavatelji na fakultetah predavajo za zaščitno pregrado, prav tako ne potrebujejo maske.

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je na novinarski konferenci sporočila, da so s koncem prejšnjega tedna zaznali povečano število okužb s koronavirusom na kliničnem Oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana in pojav bolnice s covidom-19 na Oddelku za pljučne bolezni in alergijo. “Opozarjam na zaščitno ravnanje vseh. Zdravstveni delavci smo tudi samo ljudje, ljudje pa delamo napake. Trudimo se, da jih je čim manj. Ob vdoru okužbe na oddelek je težko pravočasno vse zamejiti,” je še povedala in obrazložila, da bo oddelek za žilne bolezni vsaj en teden zaprt.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.