Pri sprejemanju proračuna za prihodnji dve leti je Državni zbor s tesno večino 46 glasov LMŠ, DeSUs, SNS, SD in SMC sprejel dopolnilo k proračunu s katerim so povozili predlog Odbora državnega zbora za finance, da bi naslednje leto povprečnino dvignili za 14,8 %, na 658,8 evra in leto kasneje na 668,1 evra. Na ta način so poslanci vladajoče koalicije občinam odvzeli 140 milijonov evrov v letu 2020 in 158 milijonov evrov v letu 2021. Skupaj skoraj neverjetnih 300 milijonov evrov, ki bi jih občine nedvomno porabile za nujno potrebne investicije v lokalnem okolju.

V spodnji sli si lahko ogledate koliko bodo, zaradi te odločitve, prikrajšane posamezne regije:

Občine, ki jih pokriva naš portal pa bodo skupno ob 4.672.714 EUR, kot je razvidno iz spodnjih dveh predstavitev:

Povedano po domače. Če bo npr. občina Logatec naslednje leto pričela reševati stisko na OŠ 8 talcev, se ji ob povišani povprečnini za izgradnjo prizidka ne bi bilo potrebno zadolžiti.

Ni pa zadeva ostala neopažena v Državnem Svetu RS, kjer so za jutri napovedali glasovanje o odložilnem vetu na oba proračuna, kar pomeni, da bo v primeru, če bo veto izglasovan romal v ponovno potrditev v parlament, do takrat pa se lahko še marsikaj spremeni.

Po zadnjih informacijah z današnje seje Državnega sveta so svetniki izglasovali veto z 29 glasovi proti nič.

Uredništvo