Medtem ko elektro oligarh Robert Golob zatrjuje, da so mu v Romuniji ukradli identiteto in na njegovo ime odprli bančni račun – ter o tem obvestili tudi Furs – smo v uredništvo dobili informacijo, da ima družba Gen-I Romunija tam še vedno aktiven bančni račun, pooblaščena oseba pa je prav Golob. No, izkazalo se je, da je teh računov še več, odprti pa so tako na Raiffeisen banki (enako kot račun “romunskega Goloba”) kot tudi na Unicredit banki. Kakšen je njihov namen nismo izvedeli, vendar pa kaže, da Gen-I v Romuniji s svojimi posli še ni povsem zaključil – o tem pričajo tudi nekateri tuji mediji. Prvak Gibanja Svoboda je v Delu danes objavil obvestilo banke o zaprtju računa – od banke naj bi torej prejel izpisek za račun, ki sploh ni bil njegov?! Precej bolj verjetno je, da je oligarh pač zaprl svoj lastni račun, še pred tem pa ga je seveda izpraznil.

Družba Gen-I je v Romuniji leta 2009 registrirala novo hčerinsko družbo, ki je istega leta tudi pridobila licenco za trgovanje z električno energijo ter s tem vstopila na romunski trg. Poslovanje omenjene družbe je trajalo do leta 2017 – torej do leta, ko naj bi elektro oligarhu Robertu Golobu nekdo ukradel identiteto in odprl račun. Ob tem je bil prevarant še toliko pošten, da je o svojem početju obvestil slovenski Furs in na Golobov račun nakazal tudi zajetno količino denarja – sam sicer zatrjuje, da na računu ni bilo nikoli nič.

Da se je omenjeno hčerinsko podjetje zaprlo oziroma postalo neaktivno leta 2017, dokazujejo podatki o poslovanju na spletu, prav tako pa je to razvidno iz Letnega poročila Gen-i. Danes pa smo prejeli informacijo, da ima družba Gen-i Romunija kljub temu tam še vedno odprt aktiven račun, za katerega je pooblaščena oseba prav Golob. Kasneje se je izkazalo, da je teh aktivnih računov še več, ne le en. Kakšen je njihov namen, smo vprašali tako na Geni-I kot tudi Goloba, a pojasnil še nismo prejeli. Medtem pa je Golob v Delu objavil, da na skrivnostnem računu ni bilo niti evra transakcije, ob tem pa priložil obvestilo banke o zaprtju računa. Banka v Romuniji je torej zaprla račun, ki po zatrjevanju Goloba sploh ni bil njegov – kljub temu pa je banka potrdilo o zaprtju dala prav njemu?!

Že včeraj smo zapisali, da so pravila pri odpiranju transakcijskih računov enaka pri vseh bankah. O tem smo za mnenje povprašali tudi bančne strokovnjake na NLB in SKB, ki so potrdili naše trditve – povedali so, da je odpiranje računa vsekakor zadeva, ki se ureja osebno z vsemi ustreznimi identifikacijskimi dokumenti. Pri odpiranju računa oseba potrebuje davčno številko, potni list in ostale potrebne identifikacijske listine, v primeru urejanja prek spleta pa se v ta namen uporabi video identifikacija. Glede domnevne kraje identitete pa so se oglasili tudi iz Romunije in zatrdili, da do tega nikakor ni moglo priti. Poleg tega so povedali, da  Robert Golob upravlja z več kot enim bančnim računom in pripomnili, če je bila potemtakem identiteta ukradena tudi v vseh ostalih primerih.

“Zanimivo! Poslovanje Raiffeisen banke kot informatik kar poznam. Močno dvomim, da je tako preprosto odpreti račun brez ključnih podatkov in brez preverjanja identitete. Pa ravno Goloba so našli! Poznam primer ukradene identitete pri zlorabi TRR, ampak to je povsem druga zgodba,” je svoje izkušnje delil uporabnik Twitterja in s tem le še dodatno potrdil, da je Golobova zgodba vse bolj privlečena za lase. Po vsej verjetnosti pa je za lase privlečena tudi zgodba, da na dotičnem računu ni bilo niti evra transakcije – to Golob namreč “dokazuje” z izpiskom iz začetka letošnjega leta – torej tik pred zaprtjem računa.

Raiffeisen banka je v Bukarešti od sedeža Gen-i oddaljena 4 minute vožnje
Golob je za Delo tudi pojasnil, da se je obrnil na banko, a mu niso želeli posredovati informacij po telefonu, zato je notarsko pooblastilo predal odvetnikom, ki so se v banki napovedali na obisk. Še pred obiskom pa naj bi banka sporočila, da račun zapira, ker ni bilo aktiven – kar je prav tako skrajno neverjetno. “Odvetniki so v banki večkrat intervenirali za dokumentacijo v zvezi z odprtjem računa, vendar jih banka ni posredovala,” so še zapisali v Golobovi stranki. Banka naj bi torej Golobu priskrbela potrdilo o zaprtju računa, dokumentov o odprtju računa z ukradeno identiteto pa mu niso želeli posredovati. Lahko temu kdo verjame?

Uredništvo