Minuli teden, med 8. in 10. novembrom, je v Bruslju potekala ACT NOW Mayors’ konferenca, ki sta se jo je udeležila tudi postonjski župan Igor Marentič in direktorica Zavoda Znanje Postojna Tatjana Hvala.

Tako imenovana konferenca županov, znana po svojem inovativnem in interaktivnem oblikovanju, združuje dinamično in raznoliko skupino udeležencev. Zagotavlja edinstveno platformo, kjer se lahko župani, lokalni predstavniki, visoki odločevalci, strokovnjaki in nastajajoči voditelji povezujejo, sodelujejo in si izmenjujejo vpoglede in izkušnje.

Tudi letošnja konferenca je bila glede na razprave in izmenjavo znanj ter izkušenj, z zanimivimi govorci, priložnostmi za mreženje in praktičnimi delavnicami, vzpodbudna in vsebinsko kakovostno izpeljana.

Letošnja vsebina dogodka ACT NOW 2023 je izpostavljala ključno vlogo ukrajinskih občin za demokratični in odporen razvoj Ukrajine v skladu z Evropsko listino lokalne samouprave. Konferenca si je prizadevala za opolnomočenje lokalnih voditeljev, za navdihovanje partnerstev ter za okrepitev sodelovanja med evropskimi in ukrajinskimi občinami, kar bo prispevalo k Ukrajinski poti približevanja EU.

Prvi večer se je dogajanje odvijalo v salonu Evropskega parlamenta, preostala dva dneva pa sta potekala znotraj Evropskega odbora regij. Dogodek je izpostavil več ključnih tem kot so vloga lokalne samouprave pri rekonstrukciji in opolnomočenju države, utrjevanje mednarodnih partnerstev, finančni vidiki, ki prispevajo k ustvarjanju varnega investicijskega okolja, strategije za obnovo demokratičnih institucij, opolnomočenje lokalnih skupnosti in civilne družbe ter zagotavljanje udeležbe državljanov.

Spletno uredništvo
Vir: Občina Postojna