Vse kaže, da je pandemija koronavirusa v naših časih primerljiva samo še z vesoljnim potopom iz časa očaka Noeta. Takrat jih je preživelo na celotnem planetu le osem, tokrat verjamemo, da nas bo več. Je pa res, da je bilo prebivalcev na Zemlji za časa Noeta nekaj tisoč, danes pa nas je več kot šest milijard. V Svetem pismu na mnogih mestih beremo, da so množična obolenja med Izraelci bila znamenje Božje kazni.

Že ko je Adam grešil, se je Bog ujezil z besedami: Bodi prekleta zemlja zaradi tebe! (1 Mz 3, 17). Bog je na grešno mesto Sodomo dežil ogenj in žveplo, saj je vpitje prebivalcev mesta do Gospoda bilo prehudo (1 Mz 19, 13). Ker faraon ni poslušal Boga, da bi odpustil Izraelce, so prišle v deželo t. i. egiptovske nadloge. Med njimi tudi kuga in tvori (2 Mz 9. poglavje). Ob koncu tretje Mojzesove knjige beremo prekletstva, ki jih Bog namenja Izraelcem, če ga ne bodo poslušali in se ne bodo spametovali ter odvrnili od svojih grehov. Med prekletstvi sta tudi kuga in opustošenje. V srca tistih, ki bodo še ostali v pokrajini, pa bo Bog položil bojazljivost (pogl. 26).

Ob čaščenju zlatega teleta je Bog sklenil pokončati Izraelce, pa je Mojzes zanje prosil (2 Mz 32, 11). Pa še preroška napoved za naše čase: Gospod bo storil, da se te bo prijela kuga, dokler te ne iztrebi iz dežele … udaril te bo s sušico, z vročico, vnetjem, opeklinami … z bulami, s srbečico in z garjami, tako da ne boš mogel ozdraveti (5 Mz 28, 21-27). Boste rekli: zastrašujoče grozljivo pisanje! Da, na prvi pogled. (Bog pa vseeno obljublja svojim izvoljenim blagoslov).  Povečini tovrstnih odlomkov iz Svetega pisma ne poznamo. Od verouka smo si zapomnili le lepše pripovedi in zgodbice. Kristjani verujemo, da je svetopisemska beseda od Boga dana ne le kot zgodovinska, ampak tudi za naš čas.

Koronavirus opozarja, da nismo vsemogočni
V vsakem odlomku Biblije se odraža tudi naše življenje. Izkušnja izvoljenega Božjega ljudstva je na neki način tudi izkušnja današnjih narodov in ljudstev. In kakor so Izraelci v nadlogah in boleznih videli Božji prst (kazen), tako ga odkrivamo tudi mi. Slovenski pregovor pravi: Bog ima šibo, ki za vsako rit paše! Očitno ima Bog razlog, da je prav v naš čas poslal bolezen koronavirusa. Mnogi se temu preveč ne čudimo, kajti ljudje smo postali neodgovorni drug do drugega, zelo neodgovorni pa do narave in do živali. In to je glavni razlog širjenja bolezni. Hkrati nas koronavirus, ki dobiva svetovne razsežnosti, opozarja, da nismo vsemogočni.

Opozarja, da smo ranljivi, tako majhni in tako zelo nemočni. Že babilonski stolp je razblinil sanje o človeški prevzetnosti, mnogi zgodovinski imperiji so se kljub veliki moči sesuli v prah, pa če spomnim na nepotopljivo ladjo Titanik (ki se je vendarle potopila), na mnoge človeške izume in iznajdbe, na sisteme, ki se zdijo nezlomljivi. Še do nedavnega smo živeli v prepričanju, da je tudi zdravstveni sistem v razvitih deželah nezlomljiv, pa doživeli šok … Iščimo človeške rešitve, sprejemajmo ukrepe, skušajmo si na najrazličnejše načine pomagati. Zakaj? Zato, ker je koronavirus postal naš skupni sovražnik in ves svet se je povezal v boju zoper njega. Pozabili smo na politične, ideološke in verske razdeljenosti. Postali smo enotni v boju proti nevidnemu sovražniku. To skupno čutenje in trud je pravi blagoslov za ves svet v času krize in stiske! In če se bomo iz te slabe izkušnje kaj naučili, bo prav gotovo tudi za naprej tako povezovanje v blagoslov vsem narodom na zemlji.

Zaupajmo v človeško sposobnost in molimo k Bogu
Kot Izraelce naj vsaj nas, verne, te dni strah pred boleznijo poveže z Bogom. V naši človeški nemoči in krhkosti se oziramo na Vsemogočnega, ki more ozdravljati. Ko je Bog poslal strupene kače, ki so pikale in je mnogo ljudstva umrlo, je Mojzes naredil bronasto kačo, in kdor jo je pogledal, je čudežno ozdravel. Največji dokaz Boga, ki ozdravlja, pa je Jezus Kristus, Božji Sin, ki je v času svojega bivanja na zemlji ozdravljal ljudi telesnih in duhovnih bolezni. Danes pa (nič koliko čudežnih primerov poznamo!) to počne tudi na priprošnjo device Marije, svetega Roka in drugih zavetnikov svetnikov. V tej veri vsak dan pošljem blagoslov z Najsvetejšim ob 18.20 in Boga rotim, da v naši župniji ne bo koronavirusa (po svetu pa čim manj). Delajmo, kakor da je v boju proti tej moderni kugi vse odvisno od človeških sposobnosti in pameti, zaupajmo in molimo pa k Bogu, kakor da je vse odvisno od Njega. Naj se zgodi Božja volja, ki naj bo čim bolj po našem okusu. Amen.

Aleksander Osojnik

Kolumna je bila prvotno objavljena tukaj.