Ko človek v vroči poletni vročini v Logatcu razmišlja, kam bi se lahko na hitro odpravil, se mimogrede spomni, da bi lahko obiskal staro rimsko trdnjavo Lanišče pri Hrušici.

Ko prideš do trdnjave, te lepo pozdravijo, hladna in visoka drevesa večinoma bukve in pa nekoliko smrek, ki jih na tej višini oz. okolju. lubadar še ni popolnoma objedel.
Narediš krog okoli trdnjave, prebereš informacije na panojih in se odpraviš proti razgledišču, ki je oddaljeno cca. 20 minut po pešpoti.

Ko se vrneš do avtomobila, ki je parkiran ob trdnjavi, si ne moreš kaj, da ne bi pomislil, kako je mogoče, da ta zgradbo, po skoraj 2.000 letih še vedno stoji. Najbolj pa preseneča pogled na prazno parkirišče pred trdnjavo.

Kako je mogoče, da na vrhuncu turistične sezone, na taki lokaciji ni nikakršnega zanimanja po ogledu? Kraj je lepo urejen, označevalna tabla obnovljena, pa nikjer nikogar.

Mogoče pa bi bilo potrebno začeti pobirati vstopnino, pa bo hitro polno ljudi. Po načelu “če je nekaj zastonj je tudi slabo“.

 

 

Gre za edinstven delček bogate zgodovine tega območja, ki še vedno ostaja širši javnosti nepoznan. V preteklosti je že bilo nekaj poskusov obuditi zanimanje, vendar je potrebno s tem nadaljevati. Seveda pa gre vsem, ki so se do sedaj trudili ohranjati zapuščino vsa pohvala.

Z.M.