“Ko človek danes pogleda naslovnico MMC, je sicer težko govoriti o pomanjkanju novinarske svobode. Verjetno pa še težje o neodvisnosti …” se je novinar Luka Svetina kritično odzval na navedbe evroposlanke Ljudmile Novak, da RTVS predstavlja “neodvisno novinarstvo, ki je hrbtenica demokracije”.

Neodvisno novinarstvo je hrbtenica demokracije. Želim si, da bi ta vitalni del naše družbe še naprej predstavljala tudi RTV Slovenija. Ne hlapci, pač pa svobodni ljudje oblikujejo napredno demokratično družbo, v kateri tudi sama želim živeti,” se glasi kontroverzna izjava evroposlanke Ljudmile Novak. Zdi se, da njene besede ne štejejo kaj več kot javnomnenjske ocene, da je “najbolj priljubljena slovenska političarka”, ki jo tranzicijska levica v resnici le zlorablja za “kanonfutr” v boju proti Janezu Janšu. Njene ocene stanja na RTVS so približno tako precizne kot prerokbe Babe Vange

In četudi bi prezrla kritična mnenja poznavalcev in zgolj prisluhnila nezadovoljstvu davkoplačevalcev ter gledalcev RTVS, bi vedela, da so daleč od stvarnosti. Težko si je zamisliti njeno morebitno predsedovanje Sloveniji, če ne zna niti prisluhniti ljudem. Lahko bi poprosila za kakšno inštrukcijo, denimo aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja. Morebiti pa res imajo prav tisti, ki ugotavljajo, da gre za sestrsko dušo Tanje Fajon, ki so ji bližje bruseljski saloni. Kako potemtakem razumeti vsakodnevne potrebe in tegobe malega človeka, ki živi v Hrastniku, Hodošu, Trbovljah ali v Ilirski Bistrici? 

Če bi RTVS dejansko “pokala po šivih” od “objektivnosti” in “nepristranskosti”, potem ne bi bilo toliko nezadovoljstva nad njenim poročanjem. Jasno kot beli dan. To bi potencialna pretendentka za “prvo damo” že lahko vedela. O absurdno neobjektivnem in pristranskem poročanju javne hiše smo pisali ravno ob včerajšnjem sindikalnem mitingu in uzurpaciji urednikovanja portala javnega servisa s strani parcialnih interesov. Žebljico na glavico je zadel odgovorni urednik SiolPeter Jančič“Na RTVS stavkajo, na MMC pa so stavkajoči prevzeli kar uredništvo in urednikovanje. Sami od sebe.” Pozornemu bralcu je to postalo jasno že ob bežnem preletu naslovov portala.  

Posebej hudo je starejšim, ki informacij z RTVS ne zmorejo preveriti na spletu
Več v rubriki “Preberite še”Dejstvo je, da je javna hiša daleč od vzora uravnoteženega poročanja in od tega, da bi zadovoljila pretežno večino gledalcev, posebej starejšo populacijo, ki informacij ne zmore preverjati na medmrežju in je prisiljena reciklirati vse, kar jim na javnem servisu zapakirajo in servirajo. In zlovešča napoved Roberta Goloba o “normalizaciji” ni nič kaj obetavna. Vse skupaj še najbolj diši po jesenskem predvolilnem utišanju tistih “jebe** malo” glasov, ki ne želijo tuliti v en rog, in kar jih je še ostalo v tej “famozni, neodvisni Radioteleviziji Slovenija”, če si sposodimo besede poslanca SDS Žana Mahniča.

Prispevki na MMC-ju kar kipijo od “objektivnosti” in “nepristranskosti”. (Foto: posnetek zaslona)

Uredništvo