Danes, v nedeljo, so  policisti PU Koper ob 5.42 prejeli klic državljana Afganistana, ki je pojasnil, da potrebujejo pomoč. Lokacije, kje se nahajajo, ni znal povedati, razen to, da so v gozdu. Ob 6.12 nas je poklical občan iz Rakitovca, h kateremu sta se zatekla migranta, državljana Irana in Afganistana, ki sta povedala, da je v gozdu še več oseb, med njimi ženska, ki je prav kar rodila. Migrante so policisti skupaj s pripadniki Slovenske vojske uspeli hitro locirati (po GPS koordinatah), skupaj jih je bilo 10 (4 državljani Irana in 6 državljanov Afganistana). Nahajali so se v gozdu, približno uro hoje iz Rakitovca. Reševalci, ki so na kraj prispeli skupaj z gasilci, so migrantom nudili pomoč, mamo in novorojenko so odpeljali v SB Izola, obe sta zdravi. Skupaj sta bili dve družini (iz Irana in Afganistana), vsi so zaprosili za mednarodno zaščito.

Ob 9.37 pa so policisti skupaj s predstavniki Slovenske vojske na Socerbu pri gradu našli državljanko Maroka s 7 mesečnim dojenčkom (ki se je prav tako rodil na poti, v Bihaču), oba sta prosilca za azil na Hrvaškem. Tudi zanju so policisti zagotovili osnovno oskrbo. Poskrbeli so za suha oblačila in vse ostale potrebščine za fantka, predvsem ob pomoči Centra za tujce in koordinatorke s Centra za socialno delo v Kopru.

So pa nedolgo nazaj na območju PP Ilirska Bistrica rešili družino z majhnimi otroci, ki je preživela celo noč v snegu in mrazu.

Foto: Slovenska policija

Policistov se zgodbe migrantov velikokrat dotaknejo in naredijo več od tega, kar se od njih pričakuje. Ravno včeraj je eden od policistov na PP Ilirska Bistrica sam poskušal razveseliti otroke družine migrantov, eden od otrok je star ravno toliko kot njegov sin. Trudimo se, da bi jim v decembru prižgali vsaj majhno iskrico upanja na boljše življenje.

Uredništvo