Podjetniki so nosilci kreativne kulture in generatorji novih idej. Blizu 300 jih je združenih v logaško obrtno zbornico, ki deluje že od leta 1976 in je prepoznaven servis za obrt in malo gospodarstvo na Logaškem. Predvsem njim in občanom notranjske regije je bil posvečen tradicionalni Logaški teden obrti in podjetništva.

Teden obrti so na začetku zaznamovali dnevi odprtih vrat, promocija SPOT točke, novinarska konferenca, aktivnosti dveh večjih projektov financiranih iz evropskih kohezijskih sredstev, brezplačna kava …

Ker so ustvarjalno razmišljanje, spodbujanje inovativnosti, znanje, nove izkušnje, vztrajnost, svoboda, podjetnost … nekatere od temeljnih vrednot človeka. Te vrednote pa lahko udejanjimo ravno prek podjetništva, ki je priložnost za številne, sploh mlade. Pomembno pa je, da jim to lahko približamo. Tega se na logaški zbornici zavedajo že dolgo časa, zato vrsto let osnovnošolcem približujejo podjetništvo in jih spodbujajo k ustvarjalnem in inovativnem razmišljanju. Zanje so tokrat zanje že sredi maja izvedli malo šolo podjetništva, ki je bila v obliki ustvarjalnih delavnic o podjetništvu in finančnem opismenjevanju. Mladi so izvedeli, kako iz hobija nastane posel, odprli svoj s.p. in iz prve roke spoznali obrtniške poklice ter krepili podjetniško razmišljanje. Na terenu pa obiskali podjetnika in obrtnika.

Današnji podjetnik mora razpolagati s široko paleto znanj, ki jih je treba nenehno nadgrajevati. Izobraževalna dejavnost je ena od temeljnih dejavnosti zbornice, zato je prostor našla tudi ob prazniku obrti. Letošnji intenzivni strokovni seminar je bil posvečen plačilni (ne)disciplini oz kako do denarja – od faktoringa do izterjave.

Konec tedna je bil namenjen sproščenemu druženju in prenašanju dobrih praks med podjetniki. Ob Tržaški je tudi prijetno dišalo, saj so obrtniki na idiličnem zborničnem zelenem vrtu kuhali golaž.

Nadaljeval se je niz gostovanj prijateljev iz regijskih zbornic na tednu obrti. Letos se je predstavila obrtna zbornica iz Ajdovščine in poskrbela za petkov kulinarični vrhunec večera. Z razkošjem okusov so obiskovalce razvajali izbrani vipavski vinarji s svojimi paradnimi vini, demonstracijo in pokušino ročno rezanega pršuta ter sirov, manjkalo pa ni niti butično domače pivo. Vse to pa je prepletala ambientalna glasba melodičnega hanga dolgo v pozno zvezdnato junijsko noč.

Češnja na torti tedna obrti pa je bila letošnja novost – sobotna organizacija prve Logaške kuhinje sredi zelenega vrta. Namreč na zbornici se skupaj z Občino Logatec zavedajo, da je pridelava in predelava lokalne in varne hrane ena najbolj pomembnih področij v državi. Vse več je občanov, ki si želijo sveže hrane iz njihove bližine. In zdaj so jo imeli priložnost jo okusiti na enem mestu: na kulinaričnem dogodku, s katerim so na zbornici občanom približali doživetje raznovrstne kulinarične ponudbe, ki jo ponuja zeleni Logatec. In to prav na tistem vrtu, kjer se je sredi 20. stoletja razprostiral zeliščni vrt prve logaške lekarne. Danes pa na njem ustvarjajo kulturo obrti, podeželja in pristno kulinarično izkušnjo.

Z obiskom so teden obrti in s tem logaško zbornico počastili državni sekretar za malo gospodarstvo Franc Vesel, poslanka v Državnem zboru RS Jerca Korče, logaški župan Berto Menard, predsedniki in sekretarji območnih obrtnih zbornic, krovne OZS ter številni drugi visoki gostje. Predvsem pa v velikem številu domači in regijski obrtniki, podjetniki, občani ter prijatelji zbornice.

Celoten članek OOZ Logatec si lahko ogledate tukaj.

Foto in besedilo: stran OOZ Logatec in facebook

Uredništvo