Jugovzhodno Turčijo in Sirijo je zgodaj zjutraj prizadel močan potres z magnitudo 7,8. Popoldne pa je to območje stresel še en močan potres z magnitudo 7,5.

 

Prvi potresni sunek se je po magnitudi izenačil z najhujšim potresom v zgodovini Turčije, ki se je zgodil leta 1939. Vzdolž prelomnice več kot 200 km popotresnih sunkov.

Danes se že od zgodnjega jutra tresejo tla v Turčiji in Siriji. Popotresnih sunkov z visoko magnitudo je veliko. Po prvih podatkih, zjutraj je bilo najprej sporočeno, da je mrtvih okrog 200, je ta številka iz minute v minuto višja. Po zadnjih podatkih naj bi bilo mrtvih že preko 2600, več sto je ranjenih.

Posnetki, ki prihajajo s prizadetega območja, so grozljivi. Popotresni sunki si sledijo en za drugim in večina njih je izjemno močna. Reševanje ljudi je oteženo zaradi nestabilnosti stavb in neprestanega stresanja tal.

Jutranji potres so zabeležili tudi na ljubljanski opazovalnici.

Na spodnji sliki sta prikazana oba potresa v Turčiji in popotresni sunki, ki so jih ločili po barvah. Temnejša vijolična predstavljajo popotresne sunke prvega potresa, svetli pa predstavljajo popotresne sunke drugega.

 

Spletno uredništvo, M.V.