Na območju policijske uprave Koper so policisti od petka, 17. 5. 2019 od 7.00 ure, do danes, 20. 5. 2019 do 7.00 ure, obravnavali 39 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. 23 oseb so obravnavali policisti v Kozini, 14 oseb v Ilirski Bistrici in 2 osebi v Kopru, ki so jih vračali italijanski varnostni organi (vstopili sta na območju policijske uprave Novo mesto).
21 oseb je že bilo vrnjenih hrvaškim varnostnim organom, 15 pa jih bo tekom današnjega dne oziroma po zaključenih postopkih. 2 osebi sta zaprosili za mednarodno zaščito in bili odpeljani v azilni dom.

Obravnavani nedovoljeni prehodi po državljanstvih:

Pakistan      26x
Turčija          8x
Tunizija         3x
Afganistan     2x

Foto: wikipedia

V petek, ob 22.50, so policisti pričeli na cesti Podgrad – Hrušica slediti vozilu Fiat Marea (italijanskih registrskih številk), ki na znake ni ustavljalo. V Hrpeljah je bil uporabljen stinger, ki ga je voznik prevozil in bežal naprej, vendar so vozilo čez minuto ustavili. Voznik je pobegnil, policisti pa so v vozilu prijeli 8 državljanov Pakistana in tri državljane Tunizije, ki so prišli v Sloveniji nelegalno. Voznika se še išče, ilegalni migranti so bili naslednji dan vrnjeni na Hrvaško.

V soboto popoldan smo dobili informacijo, da od Obrova proti Golcu hodi osem oseb. Policisti so dejansko prijeli 8 državljanov Pakistana, ki so prišli v Slovenijo nelegalno, peš. Eden od njih jih je vodil s pomočjo zemljevida in je zato osumljen pomoči pri nelegalnem prehajanju čez državno mejo.

V nedeljo, ob 0.48, so policisti v Tubljah ustavili kombi, v katerem je bilo 8 ilegalnih migrantov, državljanov Turčije, voznik pa 45-letni državljan Italije. Turki bodo vrnjeni na Hrvaško, vozniku sledi kazenska ovadba.

V nedeljo ob 21.09 so policisti na Kozini so ustavili osebni avto Alfa 147, italijanskih registrskih številk. V vozilu je bilo poleg voznika še sedem ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana. Migranti bodo po zaključenih postopkih predani na Hrvaško, voznik, prav tako državljan Pakistana (z urejenim statusom v Italiji), pa bo s kazensko ovadbo (prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države) predan preiskovalnemu sodniku.

Uredništvo