V nadaljevanju objavljamo poročilo Policijske uprave Koper o pestrem dogajanju v občini Ilirska Bistrica:

Policisti  PP  Ilirska  Bistrica  so  1.  8.  2018  v  popoldanske času pri
opravljanju  nalog  s  področja  varovanja  državne  meje  v naselju Zabiče
opazili  dva  osebna  avtomobila,  ki  sta  se pripeljala od državne meje s
Hrvaško. 

Vozili so zaustavili v Vrbovem pri Ilirski Bistrici. V postopku ugotavljanja identitete oseb  v vozilu je bilo ugotovljeno, da je prvi osebni avtomobil, italijanskih registrskih številk, vozil državljan Turčije z urejenim statusom za prebivanje v Italiji, ki pa ni posedoval veljavnega vozniškega dovoljenja.

Drugi osebni avtomobil, nemških registrskih številk, je vozil državljan Italije, sicer turškega porekla. Ob vozniku je bilo v vozilu še osem državljanov Turčije, družina dveh odraslih in šestih otrok, ki niso posedovali veljavnih dokumentov in niso izpolnjevali pogojev za vstop in bivanje Sloveniji oz. državah Evropske unije.

V postopek so se vključili kriminalistični inšpektorji SKP PU Koper, ki so prevzeli postopek  obravnave kaznivega dejanja, saj je na podlagi ugotovljenega obstajal  sum, da sta voznika zaustavljenih vozil, državljan Italije in državljan Turčije, izvršila kaznivo dejanje Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.
Obema voznikoma je bila na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku odvzeta prostost. Včeraj sta bila s kazensko ovadbo privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Koper, ki je po zaslišanju zoper oba odredil pripor.

Ilegalni migranti, državljani Turčije, so v postopku zaprosili  za mednarodno zaščito.

Policisti PP Ilirska Bistrica so istovrstno kaznivo dejanje obravnavali
tudi 2. 8. 2018.

Tako so v jutranjem času v naselju Ilirska Bistrica zaustavili osebni avtomobil hrvaških registrskih številk, katerega je vozil državljan  Hrvaške. V postopku je bilo ugotovljeno, da je v vozilu prevažal tri državljane Turčije, brez ustreznih dokumentov za vstop in bivanje v
Sloveniji oz. državah Evropske unije in so državno mejo prestopili na nedovoljen način.

Državljani  Turčije  bodo  po končanem postopku vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Državljan Hrvaške pa je bil zaradi suma storitve kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Koper.
Postopek zaslišanja na sodišču ta trenutek še traja.

Uredništvo