Policisti so na območju PU Koper med vikendom obravnavali kar 587 ilegalnih prehodov državne meje. Prijeli so tudi vodiče ilegalnih migrantov. 

Območje Primorske je še vedno najbolj oblegano z ilegalnimi migranti, saj so jih koprski policisti v zadnjem vikendu prijeli skoraj 600. Tudi drugod na meji se razmere ne umirjajo.

Prijeli so vodiče ilegalnih migrantov
V soboto, 8. oktobra, so cestninski nadzorniki na Škofijah ustavili vozilo R Kangoo francoske registracije brez vinjete. Policisti so ugotovili, da je voznik 30-letni državljan Francije, prevažal pa je še štiri državljane Iraka in državljana Afganistana.

V nedeljo, 9. oktobra, so policisti ob 3.20 na bencinskem servisu v Šmarjah ustavili osebni avtomobil Renault Express italijanske registracije. Vozil ga je 18-letni državljan Kosova, v vozilu je bilo še osem državljanov Bangladeša, ki so prišli prek državne meje nelegalno.

V ponedeljek, 10. oktobra, so policisti ob 1.48 na Bivju ustavili kombi R Traffic ljubljanske registracije. 45-letni voznik z okolice Ljubljane je prevažal 16 oseb, državljanov Iraka, ki so prišle v Slovenijo nelegalno.

Število migrantov se povečuje, vozijo jih kar z avtobusi
Spomnimo, da smo pred nekaj dnevi v uredništvo prejeli več sporočil zaskrbljenih prebivalcev Rakitovca in okolice – to je naselje v Slovenski Istri, ki upravno spada pod Mestno občino Koper in leži v neposredni bližini meje s Hrvaško. Vaščani (imena hranimo v uredništvu) so zaskrbljeni, saj namreč migranti že nekaj časa v večjih skupinah vsakodnevno prehajajo mejo v našo državo. “Prejšnji teden sem se zjutraj zbudil in sem jih imel pred hišo vsaj dvajset,” nam je povedal prebivalec Rakitovca, ki se tako kot njegovi sovaščani že nekaj časa dnevno sooča z množičnim prihodom migrantov. Toliko jih je, da jih je treba odpeljati z avtobusi. Vsak dan. Migranti po besedah vaščanov, ki prihode prijavljajo policiji, prihajajo od vsepovsod, iz Indije, Nepala, Pakistana, v prejšnjem mesecu jih je bilo veliko tudi iz Afrike. Spodnji videoposnetek nam je poslal prebivalec iz Rakitovca, ki je stanuje v neposredni bližini.

Predvajalnik videa

Policija potrdila povečano število ilegalnih prehodov

O tem smo vprašali tudi tamkajšnjo policijo, ki so potrdili, da so od spomladi letos na območju Rakitovca zaznala porast ilegalnih migrantov, ki na območje Slovenije vstopajo ilegalno. Potrdili so tudi, da v primeru prijetja večjih skupin najamejo pogodbenega prevoznika, ki zagotavlja avtobus. “Policija aktivno spremlja problematiko, povezano z nedovoljenimi prehodi državne meje, ter se odziva z organizacijskimi, kadrovskimi in logističnimi ukrepi za obvladovanje povečanega števila postopkov z osebami, ki nedovoljeno vstopijo v Slovenijo,” so še dejali in dodali, da je glede na povečan trend ilegalnih prehodov meje na območje Rakitovca dnevno napotenih več policijskih patrulj PP Koper, Specializirane enote za varovanje državne meje,ter občasno policisti Postaje konjeniške policijske enote in drugih policijskih enot, prav tako se večkrat mesečno opravlja observacijo s helikopterjem slovenske policije. Očitno dober glas seže v deveto vas in že vsepovsod vedo, da je Slovenija s prihodom nove vlade postala raj za migrante.

Migranti (Foto: bralec)

Sara Kovač