OKC PU Koper je bil včeraj ob 06.20 s strani občana obveščen o opaženju skupine oseb med Podgorjem in Petrinjami, ki bi lahko bili ilegalni prebežniki.

Na kraj je bilo takoj napotenih več policijskih patrulj, med drugim tudi vodnik službenega psa, ki je skupino oseb opazil nad tunelom Kastelec. V bližini opaženja sta dve policijski patrulji prijeli skupno 6 ilegalnih prebežnikov, in sicer 4 državljane Pakistana in dva državljana Indije.

Eden pod ilegalnih prebežnikov, državljan Pakistana, je policistom po prijetju povedal, da je izgubil sestro, ki naj bi bila po njegovih podatkih stara 6 let. Policija je takoj po prejetem podatku pričela z izvajanjem iskalne akcije, v katero je bilo vključeno več rednih policijskih patrulj, pridružili pa so se jim tudi policisti Posebne policijske enote, vodniki s službenimi psi, upravljavec drona ter policijski helikopter. Policisti so pregledovali območje med Črnim Kalom, Kastelcem in Socerbom. Zaprošena je bila tudi pomoč italijanske gorske reševalne službe in policije, ki je v času iskanja pregledovala območje pod Socerbom na italijanski strani meje.

V nadaljnjem postopku s prijetimi ilegalnimi prebežniki so policisti, ob pomoči prevajalca ugotovili, da je bila informacija o pobeglem otroku lažna, saj v skupini ni bilo nobenega otroka. Prijete osebe so v razgovorih povedale, da so skupaj v skupini 12 oseb hodili iz Bosne in Hercegovine. 6 moških so na poti preko hrvaške že prijeli hrvaški varnostni organi, ostalih 6 pa danes slovenski policisti.

Iskalna akcija za domnevno pogrešanim otrokom je bila tako v širši sestavi prekinjena ob 13.30 uri.

So pa na območju PU Koper v zadnjih 24ih urah obravnavali 28 oseb, ki so nezakonito prestopile državno mejo.

3 osebe so na območju Slovenije zaprosile za mednarodno zaščito, zato so bile nastanjene v Azilni dom v Ljubljano. Ostali bodo tekom dneva vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.

Po enoti obravnave
PPIU Koper   16
PP Koper       9
PP Piran         3

Po državljanstvih:
Pakistan        7
Afganistan    12
Kosovo          6
Indija              2
Libija              1

Uredništvo