Epidemiološka slika na Hrvaškem se znova slabša, zato bi lahko tamkajšnje oblasti kmalu poostrile pravila za vstopanje v državo. Širjenje okužb sicer še posebej spodbujajo nočni klubi, več novih okužb pa je tudi med teniškimi igralci. Kar polovica novih okužb se je sicer pojavila na območju Zagreba. 

Štab civilne zaščite na Hrvaškem je na današnji dan potrdil informacijo, da so od včeraj od 14. ure zaznali še 56 novih okužb s koronavirusom. Največje število novih okužb so zabeležili na območju hrvaške prestolnice Zagreb, namreč kar polovico. Med novo okuženimi je tudi nekdanji športnik Goran Ivanišević, ki je bil tudi direktor turnirja v tenisu Adrie tour. Ena izmed članic štaba tamkajšnjega zavoda za področje javnega zdravstva po imenu Marija Bubaš pa je za javnost dejala, da je v Zagrebu 28 na novo okuženih z novim koronavirusom, na območju osiješko-baranjske županije pa takšnih dvanajst. Pet novih primerov je bilo zabeleženih še v primorsko-goranski pa tudi v splitsko-dalmatinski županiji. V še štirih ostalih županijah pa so zabeležili po enega oziroma po dva primera, poroča STA.

Bubaševa je še dejala, da so doslej na Hrvaškem zabeležili kar 2539 primerov okužb s koronavirusom, od tega pa je okrevalo že 2150 ljudi. V bolnišnicah se trenutno zdravi 51 oseb, vendar nikogar izmed njih niso priklopili na ventilator. Do današnjega dne je zaradi bolezni, ki jo novi virus povzroča, torej covida-19, življenje izgubilo 107 ljudi, opravljenih pa je bilo malo manj kot 76.500 testiranj, v samo zadnjih 24 urah kar 780. Ivanišević je novico o svoji okuženosti danes potrdil na svojem profilu na družbenih omrežjih, že omenjeni teniški turnir v mestu Zadar v sklopu Adrie toura, pa so bili primorani prejšnji konec tedna prekiniti, saj je bilo okuženih nekaj teniških igralcev.

Epidemija novega koronavirusa na Hrvaškem. (Foto: epa)

V javnosti se prav tako pojavlja vprašanje, ali bi moral tudi tamkajšnji predsednik vlade Andrej Plenković oditi v samoizolacijo z ozirom na to, da sta se skupaj z že omenjenim športnikom Ivaniševićem v soboto v mestu Zadar, družila. Direktorica infekcijske klinike v Zagrebu ter članica štaba Alemka Markotić pa je za javnost dejala, da nameravajo skladno s pravili, ki veljajo za epidemiologe, obravnavati zgolj stike Ivaniševića, ki so se zgodili v zadnjih dveh dneh. Obenem je še dejala, da se je dal že omenjenih športnik v zadnjih desetih dneh kar trikrat testirati, pri čemer je bil tretji test pozitiven. Vendar pa ob tem stroka poudarja, da nihče, ki je bil prejšnji konec tedna v stiku z njim, ni v nevarnosti okužbe.

Hrvaška. (Foto: epa)

Nove okužbe v hrvaški prestolnici so bile potrjene tudi med tistimi, ki obiskujejo nočne klube, vendar pa gneča v klubih onemogoča izslediti vir okužbe. Hrvaški minister za notranje zadeve, obenem tudi šef nacionalnega štaba Davor Božinović je naznanil, da nameravajo inšpektorji za civilno zaščito skupaj s policisti povečati nadzor v nočnih klubih, da bi tako ugotovili, ali se spoštujejo vsi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Božinović je ob tem še dejal, da bodo ob pričetku prihajajočega tedna z ozirom na takratno epidemiološko stanje uskladili tudi že veljavna pravila na prehodih državne meje, in sicer pri vstopanju na Hrvaško. S koncem junija prav tako poteče odločitev glede začasne prepovedi prehajanja preko državne meje za državljane nekaterih držav.

Pred nekaj dnevi pa je Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavil navodila za postopke v primeru okužbe turistov z novim koronavirisom. Med drugim so navedli, da bodo turiste iz drugih držav, pri katerih bodo potrdili bolezen covid-19, ne bo pa nujno zdravljenje v bolnišnici, prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano izolacijo zbolelih oseb. Prav tako so poostrili nadzor na meji s Srbijo in BIH, saj od tam prihaja največ novih okužb.

D.M. prvotno objavljeno tukaj.