Če gre seveda verjeti kitajskim oblastem so v enem dnevu potrdili 52 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od aprila.

Na kitajskem v pričakovanju 2. vala koronavirusa

na Kitajskem, kjer se je v začetku leta začela pandemija, so sicer širjenje bolezni v pretežni meri spravili pod nadzor, a sedaj narašča zaskrbljenost pred novim izbruhom, ki je povezan s tržnico mesa ter sadja in zelenjave na jugu Pekinga.

Koliko je na kitajskem zares okuženih in koliko mrtvih ne bomo nikoli izvedeli. Če je res okuženih le 52 novih ljudi, potem za paniko ni nobenega povoda. Saj je samo v mnogo manjši Makedoniji, ki je nam veliko bližja, včeraj število okuženih na dan preseglo število 200. A če so številke na Kitajskem mnogo, mnogo  večje, potem je vseeno potrebno biti previden.

Zaskrbljenost na Kitajskem pa narašča, odkar so pred nekaj dnevi dnevi v Pekingu potrdili prve primere okužbe po dveh mesecih, od katerih so bili številni povezani s tržnico Xinfadi. V soboto so povezave z njo potrdili tudi pri številnih novih potrjenih primerih. Tržnica Xinfadi je največja v Pekingu in se razprostira na površini 112 hektarjev. V celoti jo bodo razkužili in testirali skupno okrog 10.000 zaposlenih in trgovcev in zaposlenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Direktor tržnice je sporočil, da so virus odkrili na deskah za obdelavo lososa. Večje trgovske verige so v petek lososa umaknile iz prodaje, nekatere restavracije v mestu pa ga niso stregle. Tržnico so zaprli že v soboto, jo razkužili in izvedli množično testiranje vseh, ki so bili tam od 30. maja. Za zdaj so izvedli 517 testiranj, od četrtka je bilo 45 pozitivnih. Prav tako so vzeli okoli 2000 vzorcev z območja same tržnice. Kitajske oblasti ne vedo, kako se je virus na tržnici razširil.

Pri nas zaenkrat še ni kakšne velike panike zaradi 2. vala koronavirusa. Trenutno sta dva kraja manjše žarišče Jesenice in Nova Gorica.

MG, prvotno objavljeno tukaj.