V Slavini so na praznični ponedeljek priredili tradicionalni Koncert pod lipo, ki je bil letos še posebej prijeten, s skrbno zastavljenim kulturnim programom in vzdušjem ter predvsem dobrosrčnostjo ter povezovanjem, ki so ga izkazali vaščani ter sodelujoči. Dogodka so se udeležili številni domačini, povabljeni gostje ter drugi. Svojo zahvalo in pohvalo je vaščanom Slavine namenil župan Občine Postojna Igor Marentič. Zbrane pa je nagovoril tudi predsednik države Borut Pahor, ki je ob tej priložnosti obiskal tudi osirotele ukrajinske otroke in osebje ter simbolično prerezal trak novega otroškega igrišča ob kulturnem domu Slavina.

Kulturno društvo Slavina letošnje leto zaznamuje s številnimi dogodki, ki so posvečeni obeležju 500-letnice turškega vpada v vas. Gre za enega najbolj pretresljivih dogodkov v zgodovini te vasi, ki je še danes, po pol tisočletja, živ v ljudskem spominu. Na cvetno nedeljo, leta 1522 so namreč Turki na enem od svojih plenilskih pohodov presenetili rojake, zbrane v župnijski cerkvi, jih veliko pobili, druge pa odpeljali v sužnost.

Letošnji Veliki Šmaren, ko v Slavini praznujejo vaški in farni praznik je bil zato še posebej slovesen. Tako kot že 23 let so v Kulturnem društvu in Krajevni skupnosti Slavina tudi letos organizirali Koncert pod lipo. Letošnji kulturni program so oblikovali domača Vokalna skupina Slavna, Pevska skupina Studenec, tenorista Aleksander Kariž in Miran Žitko, Aleksander Lesar na koncertni harmoniki, pozdravili pa so jih tudi ukrajinski otroci iz sirotišnice.
Foto in besedilo: www.postojna.si
Uredništvo