Toplejše in bolj vlažno vreme zmanjša možnost prenosa okužbe z novim koronavirusom, so potrdili v okviru študije univerze Harvard in drugih ameriških univerz.

2. val koronavirusa se vrača, v Sloveniji bo najhuje med januarjem in aprilom?

Za Slovenijo Harvard napoveduje najmanjšo ogroženost zaradi koronavirusa v avgustu. Obenem pa opozarjajo, da je vreme le eden od manjših dejavnikov pri širjenju okužbe.

Na spletni strani univerze Harvard so ta teden objavili simulacijo za ves svet, ki kaže, da je v pomladanskem času na severni polobli stopnja v povprečju okoli ena, medtem ko je vrednost na južni polobli v povprečju pod ena. Z bližanjem poletju na severni polobli začenja tam vrednost upadati pod ena. Ob koncu septembra pa se začenja ogroženost spet povečevati.

Sodeč po simulaciji, je v Sloveniji grožnja covida-19 glede na vreme trenutno okoli 0,88, najnižja bo v avgustu, in sicer 0,84, potem pa bo začela spet naraščati. V novembru naj bi znova upadla na 0,81, najhuje pa bo med januarjem in aprilom prihodnje leto, ko bo vrednost okoli ena.

Strokovnjaki sicer v raziskavi opozarjajo, da na stopnjo reprodukcije okužbe vreme nima velikega vpliva, torej z zdaj ni mogoče govoriti o sezonski bolezni, in da je treba za zmanjšanje grožnje sprejemati tudi druge ukrepe. »Konservativne ocene vpliva poletnega vremena niso dovolj močne, da bi se sezonsko nadzorovalo epidemijo na večini lokacij,« so opozorili. Vreme je namreč le eden od dejavnikov, ki vplivajo na to, kako hitro se bo okužba širila. Lahko pa poletje olajša oblastem zajezitev epidemije, dodajajo na Harvardu!

MG, prvotno objavljeno TUKAJ.