Tomaž Vesel, ki je bil imenovan za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost pri Fifi leta 2016, je skozi prste gledal šefu Fife Gianniju Infantinu, ko je ta delal poslovno škodo svetovni nogometni organizaciji. V enem primeru naj bi šlo za izjemno drag “nujni” let iz Latinske Amerike v Evropo zaradi domnevnega srečanja s predsednikom UEFE Aleksandrom Čeferinom, ki pa se sploh ni zgodilo, ker je bil Čeferin tedaj službeno v Armeniji. Kot je iz preteklosti že znano pa sta Vesel in Čeferin stara tesna sodelavca, ki sta pred svetovno kariero skupaj krmarila po slovenskih nogometnih vodah. Bila sta v navezi velike goljufije. In Vesel vse to revidira.

V sredo je svetovna nogometna zveza (Fifa) pričela sodelovati z oddelkom ONZ za boj z drogami in kriminalom, in sicer zaradi manipulacije s tekmami. Osrednjo vlogo pri tem bi lahko igrala FIFI-na funkcija za integriteto. Izredni zvezni tožilec Stefan Keller je ob tem razkril kako pomemben bi bil takšen nadzorni element, zlasti kar se tiče najvišjih uradnikov. Gre za človeka, ki v Švici že vse od jeseni dalje preiskuje predsednika Fife Giannija Infantina v zvezi z oviranjem sodnih postopkov, skuša v tem trenutku sprožiti še en postopek proti predsedniku FIFE. Tokrat gre za povsem jasne znake nepoštenega poslovanja znotraj Fife, z novo zadevo pa naj bi se ukvarjal še en izredni državni tožilec. Švicarski posebni preiskovalec Keller je v četrtkovem sporočilu za javnost zapisal, da je v povezavi s potovanjem z zasebnim letalom, zaključil preiskavo različnih kazenskih ovadb zoper Infantina, in da obstajajo znaki kaznivega ravnanja predsednika FIFE, poroča sueddeutsche

Po zaslišanju in preiskavi, se kaže, da bo potrebno sprožiti preiskavo kaznivega dejanja zaradi nevestnega vodenja podjetja. S tem namerava Keller posredovati nadaljevanje preiskave suma kaznivega dejanja v primera Infantina drugim, saj ni odgovoren za odpiranje tovrstnih kazenskih postopkov. V samem bistvu preiskuje tri srečanja Infantina z nekdanjim zveznim tožilcem Michaelem Lauberem, ki niso bila zabeležena. Kot kaže gre za izdajo poslovnih skrivnosti in spodbujanja k takšnemu početju.

Nove navedbe glede kriminalnih aktivnosti vodje Fife pa se nanašajo na postopek, ki ga je SZ objavil maja. Infantino je namreč odobril uporabo zasebnega reaktivnega letala za let domov iz s službenega potovanja aprila 2017 iz Surinama v Ženevo. Šlo je za spremembo od načrtovanega rednega leta k rezervaciji, ki je stala preko 200 tisoč dolarjev. Mattias Grafström, sicer njegov zaupni pomočnik, je stopil v stik s Tomažem Veselom, vodjo Fifinega odbora za revizijo in skladnost.

 

Grafström je stvar upravičil, rekoč da je let posledica srečanja vrha Fife s predsednikom Eufe Aleksandrom Čeferinom. Po besedah Grafströma naj bi se moral Infantino vrniti v Švico, v Ženevo zaradi že omenjenega nujnega sestanka, ki naj bi bil načrtovan 12. aprila ob 14 uri v kraju Nyon, čeprav je bil ta dan Čeferin na obisku v Armeniji, tako da je bilo “načrtovano” srečanje obeh šefov misija nemogoče. To, da se je Čeferin v resnici nahajal v teh kavkaški državi pa je bilo mogoče potrditi tako z informacijo podano na spletni strani Uefe, kot tudi spletni strani armenske nogometne zveze. Fifa tega očitnega zavajanja svojega šefa za skladnost ni nikoli zanikala, a vseeno trdi, da je bil let “skladen”. Vodja odbora za etiko Claudia Maria Rojas je poleti prišla do takšnega sklepa. Vendar Kolumbijka nikoli ni pojasnila, kako se je lotila tega primera in kako je želela rešiti uganko očitne laži, dokumentirane z elektronsko pošto. Poleg tega glavna preiskovalka Fife, ki ima sedež v Caliju in ne govori nobenega od treh uradnih Fifinih jezikov, torej nemško, angleško ali francosko, sploh ni povprašala vseh vpletenih.

Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. (Foto: Nova24TV)

Vesel in Čeferin sta skupaj krmarila po slovenskih nogometnih vodah
Šef za skladnost poslovanja Vesel pa je na sporen način ravnal z Infantinom tudi v drugih primerih, kar razkriva dopisovanje po elektronski pošti jeseni 2016. Tudi tam je šlo za primer privatnega leta Infantina v Rusiji. Vesel se je sicer strinjal, vendar pa njegova odločitev ni bila zadovoljiva za voditelje Fife. Grafström je Veselu poslal dokument, ki ga je sestavil odvetnik blizu Infantina, z ukazom, da ga vključi v svojo razsodbo. Vesel pa je temu ubogljivo sledil. Tako Vesel kot tudi Rojasova, vsak posebej letno zaslužita do 300 tisoč dolarjev iz fondov Fife, s tem ko naj bi opravljala povsem neodvisni službi varuhov. Takšne samovoljne odločitve glede šefa pa prinašajo vprašanja glede neodvisnosti delovanja in poslovne zvestobe. Dejstvo je, da to vidi tudi Keller po večmesečnem preiskovanju, pa pod vprašaj postavlja tudi Komisijo za revizijo in skladnost. Nekdanji predsednik DFB Theo Zwanziger, ki je pred kratkim pozval k zaslišanju ključne priče na zaslišanju v nekem drugem etičnem postopku, in ki so mu varuhi kreposti Fife lažno dejali, da je ta priča že umrla, je v četrtek naznanil: “Z odločitvijo preiskovalnega posebnega tožilca je odbor za etiko Fifa končno izgubil verodostojnost. Ti ljudje morajo odstopiti.” Fifa je Kellerjeve izjave zavrnila kot “zlonamerne in obrekljive”: kaže na njegovo “skrajno pristranskost”.

Po pisanju portala SIOL pa so mediji v Nemčiji že pred štirimi leti na dolgo in široko pisali o sumljivih spornih povezavah med predsednikom računskega sodišča Veselom in predsednikom Evropske nogometne zveze oziroma Uefe Čeferinom. Kot je že znano je Vesel pred štirimi leti dobil ugleden položaj v Mednarodni nogometni zvezi oziroma Fifi, saj je bil postavljen za predsednika neodvisne Komisije za revizijo in skladnost. Nemški mediji so ob tem poročali, da je bil Vesel pred zasedbo tega uglednega položaja namestnik vodje mladinske komisije pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS), ki jo je v tistem času vodil Čeferin. S tem pa je postavljena pod vprašaj neodvisnost Veselove funkcije v Fifi z ozirom na Čeferina.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.