Italijani bodo zaradi težav s pandemijo koronavirusa okužene ljudi namestili v Vojašnico Lazzaretto-San Bartolomeo v bližini slovenske meje. Mejni prehod s Slovenijo je oddaljen vsega 350 metrov.

Italijanske severne dežele so doživele množično epidemijo koronavirusa. V kratkem času se je v Italiji okužilo 215 ljudi, že štirje so umrli, zato so Italijani nemudoma uvedli nujne ukrepe in zaprli območje mest, v katerih živi 50 tisoč italijanskih državljanov. Eno izmed mobilnih bolnic pa so postavili v bližini mejnega prehoda Lazaret, v vojašnici Lazzaretto – San Bartolomeo, oddaljeno le 350 metrov od slovenske meje.

Odstopljena slovenska vlada Marjana Šarca se je branila pred uvajanjem realnih ukrepov za zajezitev panike med slovenskimi državljani. Po zadnjih podatkih iz Italije je situacija postala resna tudi za popolnoma neresno Šarčevo vlado, zato se bo danes z zamudo sestal Svet za nacionalno varnost, za kar je predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša pozival že pred dnevi.

Vojašnica Lazzareto – San Bartolomeo je oddaljena od slovenske meje le 350 metrov. (Foto: Google maps)

Avstrija začasno zaprla meje z Italijo

Avstrija je začasno že zaprla mejo z Italijo, in sicer na točki, kjer sta jo na vlaku prečkala domnevno okužena potnika. Vendar v Avstriji resno premišljujejo, da bi zaprli vse meje z Italijo. Avstrijske oblasti varnostno situacijo spremljajo zelo resno, je sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Podobno je z javnostjo komuniciral zdravstveni minister Rudolf Anschober. Vendar po zadnjih informacijah še ne bodo sprejeli drastičnih ukrepov.

Kljub opozarjanju na krizo slovenski predstavniki zdravstva ne dajejo videza pripravljenosti

Slovenske oblasti se v preteklih dneh niso veliko ukvarjale s koronavirusom. Po izbruhu pandemije v sosedskih mejnih italijanskih deželah, se je vlada le mukoma odzvala. Po zadnjih podatkih imajo v Sloveniji izolacijske kapacitete le za 40 pacientov, na vseh drugih področjih pa vlada bolj kot ne kaos in negotovost, saj vlada še ni sprejela nujnih strateških odločitev za zagotovitev varnosti pred pandemijo.

Uredništvo