Na območju policijske uprave Koper so od petka, 18. 10. 2019 od 6.00 ure, do danes, 21. 10. 2019 do 6.00 ure, obravnavali 122 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med od tega kar 81 v Ilirski Bistrici. Postopki še potekajo.

So pa policist danes na tiskovni konferenci predstavili izsledke večmesečne preiskave organiziranih kriminalcev, ki so tihotapili migrante.

Tako so 16. oktobra izvedli zaključno fazo v kateri so prijeli 4 državljane Slovenije, 5 državljanov Srbije in enega Hrvata.

Izvedeni sta bili dve hišni preiskavi  na območju Portoroža, prijeti pa so bili 3 osumljenci, med njimi tudi   organizator   tihotapljenja  ilegalnih  prebežnikov,  28-letni Slovenec z območja Portoroža, ki je bil glede na ugotovitve preiskave več let aktiven pri izvrševanju  teh  dejanj.  Na  hišnih  preiskavah  so kriminalisti  zasegli pištolo, manjšo količino kokaina in  konoplje ter 474g  smole  konoplje, večje število elektronskih naprav ter nekaj gotovine in ostalih  predmetov, pomembnih za kazenski postopek. Že predhodno pa je bila 28-letnemu  državljanu  Srbije,  ki je neprijavljen bival na območju Portoroža in opravljal  nalogo vodiča ilegalnih  prebežnikov preko meje med Hrvaško in Slovenijo, zasežena pištola, pripravljena za strel (naboj v cevi), ki jo je imel pri sebi v enem  izmed  postopkov s kriminalisti ter tudi manjša količina kokaina, pakirana za nadaljnjo preprodajo.

Za tihotapljenje ilegalnih prebežnikov so kriminalci najemali vozil kar pri različnih podjetjih na Obali in notranjosti Slovenije, vedno pa je vozilo, s katerim so tihotapili ilegalne prebežnike, spremljala predhodnica. Za prevoze ilegalnih prebežnikov so uporabljali tako kombije, kot tudi osebna vozila. V primeru policijskih kontrol in ustavljanj so prevozniki z
ilegalci v vozilih, po naročilu organizatorja, bežali pred policijskimi patruljami,  zaradi  česar so policisti za preprečitev bega uporabili tudi sredstvo za prisilno ustavljanje vozil o čemer smo že večkrat poročali

Kraji nezakonitih prestopov državne meje so bili povečini na območju doline Dragonja,  Jelšan in Babnega  polja. Združba je v obdobju preiskave pretihotapila oziroma skušala pretihotapiti preko ozemlja Slovenije na ozemlje Italije najmanj 150 ilegalnih prebežnikov

Ocenjuje se, da so razkriti člani združbe “zaslužili” okrog 450.000 €, pri čemer so si člani združbe zaslužek delili glede na vlogo v kriminalni združbi. Cena tihotapljenja posameznega ilegalnega  prebežnika je namreč znašala od 1.500 pa vse do 3.000 € po osebi.

Uredništvo