Tokrat razkrivamo kopijo poročila avstro-ogrskega vojnega ministrstva iz leta 1915, kjer so bili navedeni v 1. svetovni vojni umrli avstrijski pokojni častniki, podčastniki in vojaki. Na seznamu je tudi ime desetnika Josipa Broza. “Najdeno poročilo potrjuje sum oziroma dvom o tem, da Tito sploh ni bil Josip Franjo Broz iz Kumrovca, ampak da se za tem imenom skriva druga oseba,” je zatrdil Titov osebni zdravnik. Kopijo naj bi odkrili po diktatorjevi smrti v njegovi torbici. Dvom sicer vzbuja navedba rojstnega kraja Klanjec (ki pa leži v neposredni bližini Kumrovca), medtem ko je datum rojstva enak. 

Informacijo je za javnost razkril osebni zdravnik Josipa Broza Tita – Aleksandar Matunović (zdravil ga je od leta 1975 do leta 1979, skoraj do smrti), in ki je bil eden izmed tistih, ki so spadali v Titov ožji krog. Ves čas je sumil, da Tito dejansko ni oseba, za katero se je v javnosti predstavljal. Maršal je imel zmeraj pri sebi majhno torbo, ki je bila narejena iz kačje kože. “Vedno jo je nosil s seboj. Vsebina torbice je bila posebej zavarovana, saj je bil potreben ključ za njeno odprtje.” Dvakrat, ko je vstopil v njegovo sobo, ga je zalotil, kako ta brska po torbici.

Obakrat je bil s hrbtom obrnjen proti vratom, torbico pa je imel v naročju. “Ko sem vstopil, je hitro zaprl torbico. Obnašal se je kot moški, ujet v nedovoljeni trgovini. Na podlagi njegovega obnašanja sem sklepal, da je v njegovi torbici nekaj pomembnih stvari.” Po Titovi smrti je člane komisije za ureditev Titove zapuščine vprašal, kaj so v njej odkrili. “Eden od članov komisije Zvonko Kostić mi je povedal, da so poleg zlatega nakita našli mrliški list Davorjanke – Zdenke Paunović z dne 1. maja 1945, izpis iz matične knjige zakonske zveze z Jovanko Budisavljević in sliko Pelagije Belousove.” 

Spisek padlih avstro-ogrskih vojakov iz leta 1915, ki navaja smrt Josipa Broza.

Zgodbe o tem, da Tito in Josip Broz nista isti osebi, in da je povojni Tito svojo resnično identiteto ves čas prikrival, se pojavljajo že ves čas. Tako naj bi leta 1955 Marjan John Markul, sicer doma v Kaliforniji, agentom FBI poročal o svojem srečanju z jugoslovanskim državnikom, ob čemer je dejal, da naj bi šlo za ruskega agenta, ki naj bi resničnemu Brozu identiteto ukradel leta 1937. Različni viri prav tako navajajo, da naj bi resničnemu Brozu na roki manjkal prst, medtem ko je imel poznejši Tito vse prste.

CIA je izvedla fonetično analizo Titovega govora, ki potrjuje, da diktator ni bil jugoslovanskega rodu
Prav tako je govora o tem, da naj bi bil poznejši Tito učen ter naj bi med drugim izvrstno igral na klavir in znal mečevati itd., obenem pa naj bil bil zelo uglajen človek, kar pri nekaterih drugih njegovih tovariših, ravno tako pripadnikih delavskega razreda, ni bilo mogoče opaziti navkljub vzponu po družbeni lestvici. Zanimiva je tudi navedba glede telesne višine. Poznejši Tito naj bi bil kar za 20 centimetrov nižji. Presenetljiva pa je zlasti navedba rahlega ruskega naglasa. Tudi dokument ameriške obveščevalne agencije CIA-e, s katerega je bila pred leti umaknjena oznaka tajno, naj bi razkrival fonetično analizo njegove izgovorjave iz leta 1977. Ta naj bi dokazovala, da je imel povojni Tito tuj naglas in tuj izvor.

Ravno tako naj bi primerjava obraznih delov, denimo čelnega predela in ušes (na fotografijah), potrjevala domnevo, da gre za dve različni osebi. Je ob vseh teh in še drugih teorijah končno napočil čas, da se odpre Titov grob in opravi DNK analizo? To bi bil morda največji trenutek resnice. Podobno kot takrat, ko otroci izvedo, da Dedek Mraz ne obstaja.
Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.