Pri pacientki s COVID-19 so zaznali prisotnost encefalitisa – vnetje možganov, ki lahko pusti trajne posledice. To nevrologom dela sive lase, saj se je do sedaj domnevalo, da novi koronavirus ne napada tudi možganov. 

Pri 58-letni pacientki se je razvila redka možganska bolezen, stanje, ki ga lahko sprožijo virusne okužbe, kot sta gripa in herpes. Primer, ki je bil 31. marca objavljen v strokovni reviji Radiology, nazorno kaže, da lahko okužba povzroči vidno poškodbo možganov. Ker pa se novi koronavirus še naprej širi, bi morali biti zdravniki in radiologi še posebej pozorni na bolnike s COVID-19, so si bili enotni avtorji članka.

“Razmisliti moramo, kako bomo bolnike s hudo nevrološko boleznijo vključili v svojo paradigmo zdravljenja,” je povedala dr. Elissa Fory. Nevrolog Henry Ford je kot del ekipe medicinskih strokovnjakov, ki so sodelovali pri postavljanju konkretne diagnoze, poudaril, da je ta zaplet enako uničujoč kot huda pljučna bolezen.

58-letna zaposlena v letalskem prometu je odšla v bolnišnico v Detroitu potem, ko je pri sebi že tri dni zapored zaznavala kašelj in vročino, poroča Live Science. Ob prihodu v bolnišnico je izgledala zmedena, zaspana in raztresena. Po vrsti različnih testov se je izkazalo, da je pacientka pozitivna na novi koronavirus. Računalniška tomografija (CT) možganov pacientke je razkrila simetrično poškodbo tkiva v talamusu – strukturi, ki se nahaja v središču možganov, ki pomaga pri prevajanju senzoričnih in motoričnih signalov v možgansko skorjo ter uravnavanju spanja, zavesti in budnosti, navaja BrainFacts.org.

(foto: Xinhua, STA)

Poškodovana območja so bila videti temnejša kot pri pregledu zdravih možganov, kar pomeni, da so manj gosta kot običajno, kažejo razlage radioloških izrazov iz univerzitetne bolnišnice St. Vincent. Območja možganov lahko postanejo manj gosta na račun edema, če odvečna tekočina poplavi tkivo po poškodbi ali nekroze, če celice, ki tvorijo tkivo, odmrejo v velikih količinah, so zapisali avtorji študije primera.

Uredništvo

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.