Vlada pripravlja nove smernice za zajezitev krize, ki so nastale gospodarstvu zaradi koronavirusa. Neglede na to, kaj se na levih medijih govori in koliko se širokousti poslanec Marjan Šarec, so predlogi za ublažitev gospodarske krize tu.

Predvideni ukrepi interventnega zakona so:

  1. Oblikovana je Strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino vodi dr. Matej Lahovnik.
  2. Vlada bo smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala na seji v ponedeljek. Zakonski predlog bo za sprejem v DZ pripravljen do petka. Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki.
  3. V zakon bodo vključena nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura…) po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200% dodatka na osnovno plačo.
  4. Priporočilo delodajalcem za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, ipd.
  5. Določili bodo način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje.
  6. Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30% za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.
  7. Način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo. Tečejo tudi priprave ukrepov za sistemsko blaženje posledic epidemije.

O vseh ukrepih vlade vas bomo sproti obveščali!

Uredništvo