Na območju Šentjerneja so domačini odkrili migrantski kamp s 30 in več ležišči, zalogami hrane, opremo in pripomočki. Med najdenimi predmeti, ki so očitno čakali naslednjo skupino, so tudi zdravila paracetamol, ki jih zdravniki priporočajo pri obolelosti za koronavirusom oziroma boleznijo Covid-19.

Podobnim kampom smo bili v preteklih obdobjih že priča, predvsem v Beli krajini in na Notranjskem (Občina Ilirska Bistrica), nikoli doslej pa med najdbami ni bilo nobenih zdravil, kaj šele paracetamola za koronavirus. Tokratne najdbe pa potrjujejo, da državno južno mejo nezakonito prehajajo s koronavirusom okuženi in bolni migranti.

Tablete Paracetamol Amsal, z napisanimi navodili na škatlici.
Paracetamol, kapljice. Foto: Moja-dolenjska.si

Dokazuje tudi, da imajo pri prehodih pomagače, ki prihajajo iz domačih, to je slovenskih vrst. Lani so, na primer, nekatere nevladne organizacije odkrito priznale, da pakete dobrodošlice s hrano na migrantski poti v Sloveniji nastavljajo prav oni.

Zaloge hrane sredi gozda. Marsikateri Slovenec bi je bil vesel … Foto: Moja-dolenjska.si

Iz včerajšnje najdbe na območju Globokega nad Njivicami v Občini Šentjernej (tako domačini poimenujejo ta kraj), nad enim od vodnih virov oziroma studencem, je razvidno, da gre med drugim tudi za velike zaloge moke, sladkorja, soli in olja. Ker so bile v bližini pripravljene tudi nove ponve, domačini navajajo, da je bilo vse to pripravljeno za peko t. i. kruha, kot ga poznajo v nekaterih arabskih državah.

Migrantski kamp. Foto: Moja-dolenjska.si

Oskrbovalci in zvodniki migrantov so glede na fotografije in tudi navedbe domačinov hrano kupili v Eurospinu, delno pa tudi drugje. Presenečajo tudi velike količine moke mlina Katić iz Velike vasi pri Krškem.

Po teh razkritjih marsikdo tudi bolj razume, zakaj med nekaterimi skupinami v Sloveniji prevladuje tako velik upor proti aktivaciji 37.a člena Zakona o obrambi, po katerem bi vojaki začasno pridobili večja pooblastila pri varovanju državne južne meje.

Po nekaterih podatkih je bil to sicer že tretji najdeni kamp v zadnjem tednu na šentjernejskem koncu (pod Gorjanci). Policija je pred dnevi na območju med Šentjernejem in Kostanjevico na Krki že prijela več deset migrantov. V petek popoldan pa je potekala policijska akcija pri Otočcu, migrante so prijeli okoli 22. ure. Pri tem so uporabljali tudi policijski helikopter, iskali so jih več ur.

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.

Uredništvo