Predsednik vlade Janez Janša je skupaj s sinom dr. Jožeta Pučnika Gorazdom Pučnikom doprsni kip tudi slovesno odkril.

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slovesnosti ob odkritju doprsnega kipa dr. Jožeta Pučnika, ki je potekala pred Kongresnim centrom Brdo pri Kranju. Na slovesnosti je imel osrednji nagovor.

Zbrane je nagovoril tudi minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Predsednik vlade Janez Janša je skupaj s sinom dr. Jožeta Pučnika Gorazdom Pučnikom doprsni kip tudi slovesno odkril.

Dr. Jože Pučnik je odločilno zaznamoval slovensko zgodovino. Najprej s svojim trpljenjem in žrtvijo, ko je bil v totalitarnem času zaprt in poslan v zapor, nato je moral v izgnanstvo. V obdobju slovenske demokratizacije in osamosvajanja je dr. Jože Pučnik odigral osrednjo vlogo. V prvi polovici 90-ih let prejšnjega stoletja je neizbrisno pripomogel k slovenskem spravnem procesu, saj je vodil komisijo, ki je ugotavljala odgovornost za povojne brezpravne umore. Ko življenje in delovanje dr. Jožeta Pučnika strnemo v celoto, dobimo pred sabo pravo veličino te izjemne osebnosti, kateremu se je Evropa poklonila s poimenovanjem dvorane v Evropskem parlamentu in mu zagotovo pripada tudi častno mesto pred Kongresnim centrom Brdo pri Kranju.

Nagovor predsednika Vlade RS Janeza Janše lahko v celoti preberete na povezavi: Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob odkritju doprsnega kipa dr. Jožeta Pučnika

   

Uredništvo