Glede na poročanje televizije POP TV, da naj bi bili v domnevnem dogodku na območju državne meje z Italijansko republiko pri Kozini, udeleženi pripadniki Slovenske vojske ter da naj bi se dogodek zgodil 7. 5. in ne 8. 5. 2020, iz Slovenske vojske sporočajo, da uradnih informacij o tem do tega trenutka niso prejeli.

Prvo medijsko objavo o dogodku so v Slovenski vojski zaznali 23. 5. 2020. Takoj so preverili dejavnosti Slovenske vojske na omenjenem območju na dan petek, 8. maj 2020. Ugotovili so, da navedenega dne na tem območju ni bilo pripadnikov Slovenske vojske. Ob včerajšnjih spremenjenih okoliščinah bodo enako poizvedbo opravili tudi za datum, ki je naveden nazadnje, torej za četrtek, 7. maj 2020.

V Slovenski vojski vedno z vso resnostjo obravnavajo indice o domnevnih nepravilnostih pri izvajanju dodeljenih nalog. Zato bo Slovenska vojska tudi v tem primeru s pristojnim preiskovalnim organom Ministrstva za obrambo konstruktivno sodelovala. O ugotovitvah omenjenega preiskovalnega organa bodo javnost obvestili po zaključku postopka.

Slovenska vojska svoje naloge izvaja strokovno in zakonito ter skladno z usmeritvami Policije. Od leta 2016 in opravljenih več kot 110.000 nalogah Slovenske vojske v podporo Policiji pri širšem varovanju državne meje, ni bilo zaznanih nepravilnosti. Neutemeljeno in prehitro sklepanje o dejanskem stanju ne bi bilo korektno za nobenega od udeležencev domnevnega dogodka, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Vir: Generalštab Slovenske vojske in Ministrstvo za obrambo