“Nima nobene zveze z aktualnim ‘kičem’ svobode izražanja, govora in javnega nastopanja. Sestavljajo se elementi za kaznivo dejanje napada na enega izmed najvišjih predstavnikov države, za katerega Kazenski zakonik predvideva zaporno kazen do 3 let. Policija in tožilstvo naj bi vedela in naredila več…” je priznani strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik kritično opozoril glede nonšalantne izjave evropske poslanke in voditeljice SD Tanje Fajon, ki se je odzvala na nedavni pljuvaški napad na nekatere poslance, med drugim Jožefa Horvata iz vrst NSi.  

“Svoboda izražanja, govora in javnega nastopanja je zagotovljena v naši Ustavi. Ostro obsojam. Odgovorni smo za svoje besede in ravnanja. Vsi,” je sicer zapisala prvakinja SD Tanja Fajon. Njeno lahkotno izjavo pa so ostro komentirali še nekateri in politiki in druge vidnejše osebnosti. Dogodek sam pa je komentiral tudi varnostni strokovnjak Boštjan Perne“Smo le še korak od fizičnega nasilja in zakona ulice.”

“Ko so bila leta in leta levih vlad, ni bilo petkovih protestov, ni bilo ‘desnih’ Jenullov, Čordičev, Ličin. Pa bi lahko bili. Bil je parlamentarni diskurz. Nasilje v politiko vnaša ekstremna levica.” Oglasil se je tudi predsednik SDM Dominik Štrakl“Če prav razumem namigovanja voditeljice Stranke SD, si je legitimno izvoljeni predstavnik ljudstva Jožef Horvat sam kriv, ker v hramu demokracije uporablja pravico do svobode izražanja, ki je zagotovljena v 39. členu Ustave RS?” 

 

Spomnimo: Pred dnevi (7. julija 2021) smo bili priča še perverzni, prostaški akciji levih ekstremistov, ki se je glasila “Pljuni in se nasmehni, tako bo dan lepši”. V nadaljevanju pa so organizatorji akcije še pojasnili: “Akcija, pljuni v obraz, politikom, nastavljeni stroki, novinarjem, policajem, županom in županjam …” V civilni iniciativi Maske dol so se ob tem celo pohvalili, da je bila večina poslancev popljuvanih pred parlamentom. O dogodku so spregovorili tudi poslanci, ki so bili žrtve tovrstne akcije. Denimo vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v sredo v večernih urah zapuščal poslopje državnega zbora in opazil, da je ob poslopju kar nekaj policistov.

Opis nasilnega dogodka, ki ga je doživel poslanec NSi Jožef Horvat. (Foto: Twitter)

Da bi se izognil protestnikom z brutalnim zasramovanjem in grožnjami, se je do svojega stanovanja namenil po drugi poti. Na prehodu čez cesto so ga že pričakali agresivneži, ki so vpili nanj in ga spraševali, kako je glasoval. Odgovoril je, da tako kot vedno – torej po svoji vesti. Ko je dobil pljunek v obraz, se je Horvat ustavil, nato pa so ga spustili naprej. Podobnega agresivnega ravnanja so bili deležni tudi nekateri drugi poslanci, denimo Tadeja Šuštar iz vrst NSi in Zmago Jelinčič Plemeniti, prvak SNS.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.