Trenutno je okužen odstotek in pol prebivalstva. A če ukrepi, sprejeti v torek, ne bi pomagali, verjetno ne bo več popravnega izpita.

ČE UKREPI NE ZALEŽEJO, POPRAVNEGA IZPITA NE BO

Vpliv ukrepov s konca preteklega tedna z omejevanjem prehoda med rdečimi regijami in zaprtjem gostinskih lokalov v teh regijah naj bi se začel poznati konec tedna, vpliv ukrepov, ki jih je vlada sprejela v torek, pa prihodnji teden. Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov, ki bo objavljeno v četrtek, manjše od 1.580, bo reprodukcijsko število nekoliko upadlo, podvojitveni čas pa nekoliko narasel.

Kot pravijo na Inštitutu Jožef Štefan  bo največ bolnikov z boleznijo covid-19 potrebovalo bolnišnično obravnavo novembra, takrat naj bi bilo okoli 650 hospitaliziranih bolnikov, nato naj bi sledil počasen upad. Če ukrepi ne bodo prijeli, lahko pričakujemo bistveno več bolnikov v bolnišnicah. Kar so zelo slabe napovedi. Trenutno je delež kužnih približno 1,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni, da je kužen približno vsak 70. prebivalec Slovenije.

Po neuradnih podatkih pa naj bi v Sloveniji včeraj potrdili najmanj 1.600 novih okužb, kar pomeni, da bomo danes vnovič podrli nov rekord od začetka epidemije.

 

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je od danes naprej omejeno na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. To velja tudi za frizerske in kozmetične salone, ki so v rdečih regijah doslej lahko hkrati sprejeli le eno stranko ne glede na velikost poslovnega prostora. Poleg diskotek in nočnih klubov je po novem ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah, ob upoštevanju omejitve ene osebe na 20 kvadratnih metrov.

Uredništvo