OŠ Podgora Kuteževo so kot ambasadorji programa Varno na kolesu aktivno ozaveščali o trajnostni in varni mobilnosti ter preizkusili svoje kolesarske spretnosti na kolesarskem poligonu. Lokalno kolesarsko akcijo je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o pomenu trajnostne mobilnosti in gibanja širijo v bližnje kraje.

OŠ Podgora Kuteževo so v minulem tednu počastili Evropski teden mobilnosti, organizirali kolesarske aktivnosti za učence in spodbujali uporabo okolju prijaznejših prevoznih sredstev. V duhu spodbujanja aktivne in varne udeležbe najmlajših v promet so izvedli kolesarski poligon na šolskem igrišču. Na njem so se preizkusili učenci 5. razreda, ki se letos pripravljajo na kolesarski izpit, svoje kolesarske spretnosti pa so preverili tudi ostali šolarji. Edini pravili, ki so ju učenci na poligonu morali upoštevati, sta bili seveda varna vožnja in uporaba ustrezne kolesarske opreme. Na koncu so se prav vsi udeleženci
razveselili še simboličnega darilca Varno na kolesu, ki po zagotovo poskrbelo za še lepše kolesarske izkušnje.

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, je ob tej priložnosti povedala: »Izbranim uspešnim šolam pretekle sezone smo podelili naziv »Ambasadorji varnega kolesarjenja« in jih ob tem pozvali, da se v podporo Evropskemu tednu mobilnosti aktivno odzovejo v svojem lokalnem okolju in ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti. Veseli smo odziva učencev OŠ Podgora Kuteževo, ki so s svojim aktivnim delovanjem dokazali, da so res pravi ambasadorji programa Varno na kolesu.«

Program Varno na kolesu se že osmo leto vrača v slovenske šole in prinaša nove naloge ter aktivnosti, s katerimi mladi kolesarji pridobivajo dragocena znanja o varnosti v prometu, njihov trud pa nagrajuje s privlačnimi praktičnimi in denarnimi nagradami. Povezal je že več kot 24.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol.

Program Varno na kolesu se od leta 2012 odvija na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.

Uredništvo