Policisti so od torka, 18. 6. 2019 od 6.00 ure, do danes, 19. 6. 2019 do 6.00 ure, obravnavali 27 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo. Vse so obravnavali policisti v Ilirski Bistrici.
Nobena ni zaprosila za mednarodno zaščito in bodo vrnjeni hrvaškim varnostnim organom po zaključenih postopkih. Prav tako policisti obravnavajo 2 državljana Kosova in 1 državljana Turčije zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Obravnavani nedovoljeni prehodi po državljanstvih:
Irak           19x
Turčija         3x
Sirija           2x
Jemen         1x
Maroko        1x
Kosovo        1x

Ob 17.33 so policisti v Ilirski Bistrici ustavili osebni avto Rover, italijanskih registrskih tablic, ki ga je vozil državljan Kosova, v njem so bili trije državljani Turčije. V bližini so opazili še eno vozilo, srebrn Mercedes caravan, italijanskih registrskih tablic. Patrulja je peljala za njim proti Podgradu, ustavili so ga v Materiji ob 17.50. Zatem pa so sopotniki in voznik zbežali iz vozila. Policisti so prijeli voznika in enega od potnikov, oba državljana Kosova, dva potnika pa sta pobegnila.
Oba državljana Kosova sta pridržana zaradi suma storitve kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanje državne meje, ostali bodo vrnjeni na Hrvaško.

Ob 22.48 so policisti na Bazoviški v Ilirski Bistrici prijeli 22 državljanov Iraka, Sirije in Jemna, od tega 8 otrok. Pri kontroli kombija, turških registrskih številk, je bila ugotovljena identiteta voznika, državljana Turčije, pri pregledu vozila pa, da so zadnja vrata in stranska vrata tovornega prostora zaplombirana, iz notranjosti pa se je slišal otroški jok.

Zaradi suma, da se v tovornem vozilu nahajajo ilegalni prebežniki, je bila plomba na zadnjih vratih odstranjena. V tovornem delu je bilo 22 tujcev, od tega 8 otrok, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji. 59-letni državljan Turčije je bil pridržan. Tujci bodo vrnjeni na Hrvaško po opravljenih vseh postopkih.

Uredništvo