Iz fotografije je razvidno, kako nezakoniti migranti prečkajo mejno reko Kolpo. Na slovenski strani pa jih čakajo tihotapci in pomagači. (vir: Policija.si)
V državnem zboru so včeraj sprejeli spremembo kazenskega zakonika, ki zvišuje kazni za organizatorje nezakonitih prehodov državne meje in za pomoč pri nezakonitem bivanju v Sloveniji. Včeraj sprejeta sprememba za tiste, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem nezakonitih migrantov v Sloveniji kazen dosedanjo kazen zapora do 5 let zvišuje na 3 do 10 let zapora.

Na enak način kazen zvišuje kazen tudi tistim, ki pomagajo pri nezakonitem preseljevanju v Slovenijo s preslepitvijo pristojnih organov.

Kazen se zvišuje tudi za tiste, ki pri obeh navedenih kaznivih dejanjih pridobijo nesorazmerno premoženjsko korist ali jih zagrešijo v hudodelski združbi, in sicer z zdajšnjih od enega do 8 let zapora na od 3 do 15 let zapora.

PROTI višjim kaznim za tihotapce in pomagače so sicer glasovali vsi tisti, ki tudi sicer nasprotujejo uvedbi večjih pooblastil Slovenski vojski ob meji, to je uvedbi 37.a člena Zakona o obrambi.

Znano pa je, da se tako število migrantov kot število tihotapcev migrantov v Sloveniji nenehno povečuje (v zadnjih dneh temeljito), kazni za tihotapce pa so bile doslej zelo mile.

Predlog za spremembo kaznovalne zakonodaje je že lani v državni zbor vložil državni svet, vendar je takratna vlada pod vodstvom Marjana Šarca to zavračala. Z novo vlado pod vodstvom Janeza Janše pa se je tudi to spremenilo.

K lanskemu osnovnemu predlogu so nato vložili dopolnitev in to najprej potrdili na pristojnem parlamentarnem odboru, včeraj pa še v državnem zboru.

Pomenljivo je, da predloga za višje kazni tihotapcem in pomagačem NISO podprli v strankah Liste Marjana Šarca (LMŠ), Socialni demokrati (SD), Levici in Stranki Alenke Bratušek (SAB).

Nasprotno pa SO nove (podvojene) kaznipodprli v strankah Slovenska demokratska stranka (SDS), Stranki modernega centra (SMC), Novi Sloveniji – krščanski demokrati (NSi), Demokratični stranki upokojencev Slovenije (DeSUS) in Slovenski nacionalni stranki (SNS).

Za višje kazni je tako včeraj glasovalo 48 poslancev, 35 jih je bilo proti, preostalih 7 pa v času glasovanja ni bilo v parlamentu ali pa so se vzdržali.

Kako so pojasnjevali svoje nasprotovanje višjim kaznim?

LMŠ, ki jo vodi Marjan Šarec, bi stvari zavlačevali, po njihovem bi bilo “spremembe treba sprejemati bolj premišljeno”. Dejstvo je sicer, da so sami vodili vlado skoraj leto in pol, prvotni predlog državnega sveta so v letu 2019 zavrnili, nato pa niso naredili prav nič, da bi se stvari spremenile.

V imenu SD, ki jo po novem kot vršilka dolžnosti predsednice stranke vodi Tanja Fajon, znana po svojem izrazitem zavzemanju za prihod migrantov na naše območje, je stališče pojasnjeval kočevski poslanec Predrag Baković. Bil je proti. V Levici (koordinator je Luka Mesec), kjer so migrantom naklonjeni, pa jih bolj skrbijo migranti kot slovenski državljani. Podobno je tudi v stranki SAB, ki jo vodi Alenka Bratušek.

V nadaljevanju objavljamo včerajšnje glasovanje, iz katerega je razvidno, kdo je glasoval PROTI višjim kaznim za tihotapce migrantov. To so bili vsi iz LMŠ (vključno s Šarcem), SD, Levice in SAB.

Na podlagi tega upravičeno sklepamo, da vsi tisti, ki so bili proti višjim kaznim za tihotapce migrantov, kjer vemo, da gre tudi za obilnejše finančne tokove (nagrade), migrante podpirajo.

 

Vir: Glasovanje

J. M. prvotno objavljeno tukaj.