Po nekajletnem premoru smo v Kulturnem domu Postojna danes gostili Območno srečanje otroških gledaliških skupin v organizaciji lokalne izpostave JSKD. Predstavili sta se Gledališka skupina Ščukice, ki deluje v okviru Kulturno-umetniškega društva Planina, in dramski krožek Osnovne šole Antona Globočnika, selektor oziroma strokovni spremljevalec srečanja pa je bil Gašper Jarni.
Vsaka od skupin je uprizorila po eno predstavo, ki so jih ogledali učenci osnovnih šol Miroslava Vilharja in Antona Globočnika. Po ogledu predstav regijski selektor sestavi program regijskega srečanja otroških gledaliških skupin. Izbrane predstave na regijskem srečanju si bo ogledal državni selektor, ki nato sestavi program za državno Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije.
O predstavah:

Lilijana Praprotnik Zupančič: Princeska in čarodej

Režija: Maja Batagelj

V zgodbi spoznamo malo princesko, katera pa ima velike zahteve. Oče kralj jo razvaja z lepimi stvarmi, zato ji majhnost in povprečnost ne ugajata. Seveda ji ne ležita tudi učenje črk in številk, s čimer se po svojih najboljših močeh trudi njena spletična. Princeski gre na živce tudi čarodej, kateri se trudi princesko zabavati, v njegovih trikih pa se skriva mnogo večja želja po ugajanju. Za princesko mora pričarati najrazličnejše stvari, med njimi tudi čisto pravega princa. Le njegova iznajdljivost mu bo pomagala do princeskinega srca.

Igrajo:
Princeska: Nikki Jurovič, 10 let
Čarodej: Mark Milavec, 13 let
Spletična: Tinkara Rebernik Nemgar, 15 let


Janez Remškar: Bozonovo maščevanje

Režija: Andreja Mlakar

Predstava Bozonovo maščevanje govori o medvrstniškem nasilju, ki je postalo del našega vsakdana. Tema je zelo aktualna in prikazuje nemoč šolskih delavcev, ki v sodobnem času nimajo več nobene avtoritete. Ob tem se žrtev nasilja Bozon skuša s svojo genialnostjo postaviti po robu nasilnežema, Kralju in Carju. Izumi telepatomator, s katerim skuša uničiti nasilneža, a se na koncu izkaže, da njegov izum na srečo ni najbolj dodelan.

Nasilneža ob vrstnici Vakuoli postopoma spoznavata, da nasilje ni prava pot, prav tako Vakuola odpre oči Bozonu, ko mu skozi predstavo razkriva, zakaj je pogosto žrtev posmeha.

Igrajo:
Car: Karin Filipčič, 13 let; Kralj: Lana Mersel, 12 let; Vakuola: Lana Janev, 14 let; Bozon: Monika Švraka, 12 let, hišnik Dule: Anže Premru, 13 let; psihologinja: Marija Rudonjić, 13 let;  učiteljica: Maja Beber, 13 let; ravnateljica: Lana Tešić, 13 let, Ranka: Sabrina Brelih Kastelic, 13 let, huda bejba 1: Ivana Savković, 13 let, huda bejba 2: Alja Ravnik, 13 let, huda bejba 3: Lara Petkovšek, 13 let, spremljava na bobne: Gregor Dujc

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Postojna