Vir: (socialna omrežja, Twitter).

Moskva: Rusija zavzela Lisičansk in osvobodila celotno regijo Lugansk.” V kolikor mislite, da gre za naslovnico kakšne kremeljske tiskovno-propagandne agencije, se bridko motite. To je včeraj objavila Slovenska tiskovna agencija. “Po tej logiki je okupatorska JLA med vojno za Slovenijo osvobajala mejne prehode,” je vest komentiral politik Vinko Gorenak. 

STA je sporno vest objavila včeraj malo po opoldnevu. Kratka novica bi mirno odslužila svojemu namenu, če ne bi bilo njene ostudne naslovnice, nad katero se je nemudoma začela zgražati spletna javnost vseh svetovnih nazorov. Avtor novice (ali nekdo drug) je nato očitno ponovno posegel v naslov in besedo osvobodila postavil pod narekovaje, kakor da bi želel omiliti zapisano. Češ, naslov je sarkastične narave.

Zato ima sedaj vest, ko jo odpremo, besedo osvobodila v narekovajih, a sledi ostanejo. V tekstu objave na Twitterju je naslov še vedno v začetnem stanju, prav tako je nespremenjeno verzijo še vedno moč videti v povezavi do članka na istem socialnem omrežju.

Burni odzivi na spletu
Na vest se je hitro odzval tudi nekdanji minister in profesor na fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Žiga Turk. “Če bi napisali “denacificirala“, bi bili še bolj na liniji ZZB (Zveze združenj borcev). Pri tem se je šaljivo navezal na absurde trditve Ruske federacije, da Ukrajino osvobaja nacistov, in odmeve te trditve v “borčevski javnosti“. Uporabnik Twitterja Marko Štrovs pa je zapisal: “Tako kot nas je doma osvobodila globoka država z Golobovo Svobodo! To rusofilsko sporočilo bi bilo dobro pokazati tistim v EU komisiji, ki so zajebavali JJ, češ da ovira STA.” Odzval se je celo Delov kolumnist Luka Lisjak, ki je agencijo pozval k brisanju čivka.

Kako to sploh razumeti?
Zdrav človek pravzaprav ne ve, kako bi takšen naslov sploh začel procesirati. Kot rusofilijo? Neodgovornost urednika? Kot naravnost tragično uredniško politiko Aljoše Reharja? Tudi javno opredelitev vsaj na papirju objektivne STA? Novo usmeritev pod vodstvom nekdanjega direktorja javne RTV Igorja Kadunca? Nerazumevanje poslanstva državne tiskovne agencije? Podporo ruskemu imperializmu? Funkcionalno nepismenost novinarja? Napisati, da je ruska vojska “osvobodila” regijo Lugansk, namreč razkriva izkrivljen pogled na svet, v katerem bi Ukrajina potrebovala osvobajanje, Ruska federacija pa je naravnost primorana v izvajanje vojnih zločinov.

Uredništvo