Skupščina Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP) je maja 2019 izglasovala sklep, ki prejemnikom znižuje poklicne pokojnine za 30,4 odstotka. To je upokojene obrtnike in podjetnike, ki so dolga leta vplačevali v sklad, spravilo na noge in jih spodbudilo k odločnemu ukrepanju. Skupina 100 oškodovancev se je včeraj zbrala na OOZ Logatec in se seznanila z možnostjo pravnega ukrepanja proti SOP.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Logatec se je za organizacijo srečanja oškodovanih obrtnikov in podjetnikov odločila na podlagi pravnega mnenja, ki ga je o znižanju pokojnin pripravila Odvetniška družba Čeferin. Udeleženci sestanka so bili enotni, da se gre v odškodninsko (kolektivno) tožbo!

Predsednik OOZ Logatec Bogdan Oblak, tudi sam eden izmed oškodovancev, je poudaril, da se je OOZ Logatec odzvala proaktivno in pripravila srečanje predvsem z namenom, da spodbudi in poveže obrtnike in podjetnike v odškodninski tožbi zoper SOP.

Podlage za uveljavljanje odškodnine in postopek je zbranim predstavila odvetnica Maja Guštin iz odvetniške družbe Čeferin. Izpostavila je predvsem dejstva, ki odpirajo vprašanje zakonitosti sklepa, ki znižuje poklicne pokojnine. Vložena bo ena tožba, vsak oškodovanec pa bo imel individualni zahtevek, saj niso bili vsi enako oškodovani. Vsak oškodovanec mora pri sebi oceniti smiselnost pristopa k tožbi.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je oškodovancem stopila ob bok in jim ponudila svojo pomoč, je zagotovil direktor OZS Danijel Lamperger. Vse območne zbornice bodo v naslednjih dneh obveščene in opremljene z vso potrebno dokumentacijo, da bodo oškodovanci lahko premislili in prek zbornice pristopili k tožbi. Na OOZ Logatec pa bodo poskrbeli za združitev vseh podatkov in pooblastil.

Za nadaljevanje postopkov bo moral vsak oškodovanec, ki se bo želel pridružiti kolektivni tožbi, posebej podpisati pooblastilo za zastopanje, ki bo moralo vsebovati tudi podatke o trajanju vlaganja v sklad in višino oškodovanja. Pooblastila za zastopanje in vsa dodatna pojasnila bodo obrtniki in podjetniki lahko dobili na območnih obrtno-podjetniških zbornicah, rok za oddajo dokumentacije pa je 1. december 2019. Predvideni strošek odvetniških storitev bo 50 evrov na oškodovanca.

Glede na to, da so oškodovanci v tem primeru v veliki večini starejši ljudje, ki so slabše obveščeni in manj vajeni elektronskih načinov komuniciranja, so zbrani na srečanju v Logatcu pozvali vse, ki se nameravajo pridružiti kolektivni tožbi, naj glas o tem razširijo in z možnostjo kolektivne tožbe seznanijo tudi svoje kolege in znance.

Besedilo in foto: http://ooz-logatec.si/

V kolikor tudi sami menite, da ste oškodovani še ni prepozno, da se pridružite kolektivni tožbi. OOZ Logatec je namreč na svojih spletnih straneh objavila tudi obrazce s katerimi lahko oškodovanci pristopijo k tožbi

Uredništvo