Obstajata samo redna in izredna uskladitev. Če bi se vlada do upokojencev res obnašala spoštljivo in jim dejansko hotela pomagati, potem bi se odločila za izredno uskladitev.

 

V času prejšnje vlade je bila izredna uskladitev izpeljana DVAKRAT.

Kar predsednik vlade z velikim pompom ponuja sedaj, nima nič skupnega s pravo uskladitvijo pokojnin, katere osnovna značilnost je, da ima TRAJNE posledice. V tem primeru gre le za dodatek, ki pa je izražen v odstotku, kar nekoliko zavaja. Vendar je očitno to zavajanje namerno in dobro premišljeno. Ta poceni trik lepo pokaže pravi odnos vlade do upokojencev, ki je daleč od spoštovanja.

Stranski učinek teh predčasnih besednih akrobacij je, da se s tem ustvarjajo nove KRIVICE. Tisti z višjo pokojnino bodo namreč dobili več kot tisti z nižjo, kar ni običajno. Običajno in predvsem pravično je, da so enkratni dodatki za tiste z nižjimi osnovami višji, tisti, ki imajo več pa dobijo nekaj nižji dodatek (npr. letni dodatek).

Dodatek je res nizek. 1,8% za osebo z zajamčeno pokojnino pomeni približno 13 EUR. Ob tem spomnimo na visoko inflacijo in izjemne dvige cen hrane, osnovnih storitev, elektrike, komunale… Teh 13 EUR ob tem izpade precej REVNO. Se bo pa vlada lahko hvalila, da je izpolnila obljubo o najnižji pokojnini, ki bo do konca leta vsaj 700 EUR. Žal pa niti ta dodatek, ne bo ostal dlje, kot je to potrebno za statistiko. Že januarja ga ne bo več. Predčasno usklajevanje je torej PREVARA.

Enako zavajanje s predčasnim usklajevanjem se je zgodilo lani. ISTA VLADA, ISTI TRIK. Takrat sem večkrat povedala, da navedbe vlade ne držijo in da takšno zavajanje predstavlja veliko podcenjevanje upokojencev. Mnogi so nasedli lepim obljubam, tudi zato, ker so mediji brez zadržkov hvalili in prodajali vladno samohvalo, namesto, da bi bili kritični. Očitno pa je piarovski manever uspel, saj so nekateri goreči podporniki vlade delovali kar zadovoljno. Najbrž z grenkim priokusom, da raje potrpijo, kot da bi priznali, da so na volitvah slabo izbrali.

Spletno uredništvo

Vir: romanatomc.si