Slovenska policija se je po besedah vodje Štajerske varde Andreja Šiška znašla sredi nove afere. Po besedah Šiška naj bi Slovenska policija 18. decembra 2019 z orožjem grozila nemškim novinarjem v bližini Središča ob Dravi. 

V slovenski javnosti se je pojavilo veliko kritik, da slovenski represivni organi raje preganjajo tiste, ki želijo pomagati pri lovljenju ilegalnih migrantov, kot pa tiste, ki so resnični problem. “Je to normalno? Policija z orožjem nad neoborožene civiliste, tokrat na novinarje. Zakaj nad ilegalci ne uporabijo orožja, ko nezakonito “vlomijo” v državo? Se zavedate, da ilegalci s pomočjo fašistične Šarčeve vlade širijo nalezljive bolezni po Sloveniji?” najnovejši incident opisuje vodja Štajerske varde Andrej Šiško.

Zadnje čase se velikokrat izpostavilja, da je varovanje naše južne meje zelo problematično in pomanjkljivo. Zaradi neaktivnosti slovenske vlade se je organiziralo nekaj civilnih iniciativ območju Bele Krajine ter nekaj posameznikov, ki so se združili v t.i. vaške straže ali varde. V preteklosti je razburjala odločitev slovenske vlade, ki je na hitro sklicala svet za nacionalno varnost zaradi Šiškovih fantov, ki so se igrali s plastičnim orožjem. Večkratna opozorila strokovnjakov za varnost in parlamentarne opozicije, da bi tudi slovenski vojski odobrili pooblastila za uporabo orožja pri problematiki ilegalcev, so šla mimo ušes notranjega ministra Boštjana Poklukarja in njegovih uradnikov.

Andrej Šiško@SiskoAndrej

Je to normalno? Policija z orožjem nad neoborožene civiliste, tokrat na novinarje. Zakaj nad ilegalci ne uporabijo orožja, ko nezakonito “vlomijo” v državo? Se zavedate,da ilegalci s pomočjo fašistične Šarčeve vlade širijo nalezljive bolezni po Sloveniji? https://www.youtube.com/watch?v=abGr-lfi_4s 

View image on Twitter

Uporabe sile pri rokovanju z migranti prepovedana, do lastnih državljanov in tujih medijev pa je dovoljena

Slovenski represivni organi zelo poredko uporabijo silo ali orožje. Po novih smernicah slovenske notranje politike pa so v Sloveniji največja grožnja nacionalni varnosti lastni državljani, ki hočejo pomagati pri iskanju nelegalnih migrantov. Večina domoljubnih Slovencev, če že opazi kakšnega nelegalnega migranta, pokliče policijo in je zadeva urejena. Šarčeva vlada pa v slogu iskanja “namišljenega sovražnika” kot je minorna Šiškova varda zmanjšuje temeljne svoboščine vsakega državljana v Republiki Sloveniji.

Odgovor slovenske policije :

Pozdravljeni,

18. 12. 2019 je bila na območju PU Maribor načrtovana observacija državne meje s helikopterjem. Med observacijo državne meje izven naselja Središče ob Dravi so policisti iz helikopterja tik ob državni meji, severno od MMP Središče ob Dravi, opazili na makadamski cesti ob gozdu dve svetlejši vozili in pet oseb, od katerih sta bili dve osebi oblečeni v maskirne uniforme. Ko so navedene osebe opazile policijski helikopter, so sedle v vozili in se odpeljale po makadamski cesti v smeri Središča ob Dravi oz. v notranjost države.

Zaradi suma, da so osebe storile, izvršujejo ali so storile kaznivo dejanje ali prekršek v povezavi s prepovedanim prehajanjem meje, saj so policisti na navedenem območju že obravnavali osebe, ki so na nedovoljen način prišle v Slovenijo iz Hrvaške, ki so jih storilci kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države nato odpeljali v smeri notranjosti države, je bila na kraj napotena patrulja PP Ormož.

Pri zaustavljanju vozil tujih registrskih številk sta policista zaznala v vozilih več neznanih oseb. Policista sta postopek ocenila kot nevaren, zato sta zaradi lastne varnosti postopek začela izvajati z izvlečenim službenim orožjem (pri tem orožja nista imela usmerjenega v osebe), ki pa sta ga takoj za tem, ko sta ugotovila, da osebe niso nevarne, vrnila v tok in nadaljevala postopek.

Glede na do sedaj ugotovljene okoliščine menimo, da sta policista, če upoštevamo vidik varnosti, postopek izvedla v skladu s pravili stroke.

Članek je bil prvotno objavljen TUKAJ.