V letošnjem januarju je slovensko južno mejo nezakonito prestopilo 25-krat več tujcev kot januarja leta 2016. Ob tem je Policija včeraj zapisala: “Letošnji januar se je začel z večjim številom od lani, pričakuje se nagel porast števila ilegalnih prehodov.”

Policija je včeraj objavila podatke o nezakonitih prehodih državne meje v januarju 2020. Prijeli so 595 migrantov, kar je za januar rekordno število.

Podatki o nezakonitih prehodih v preteklih letih kažejo, da je povečanje januar 2020 glede na januar 2016 je skoraj 25-kratno.

Povečanje januar 2020 glede na januar 2016 je skoraj 25-kratno.

Med prijetimi se jih je največ izreklo za državljane Maroka (skoraj tretjina vseh), sledijo države Afganistan, Egipt, Irak, Pakistan, Hrvaška, Alžirija in Kosovo. Pri tem se lahko ponovno vprašamo, zakaj vsi ti mejo ne prestopijo na zakonit način, s potrebnimi osebnimi dokumenti, prek mejnih prehodov, in kaj je v resnici v ozadju teh njihovih nezakonitih prehodov meje.

 

PU Novo mesto na 1. mestu, sledi PU Koper
Za januar je tudi značilno, da se je na prvo mesto po obravnavanih nezakonitih prehodih povzpela Policijska uprava Novo mesto, kar je prvič doslej. Na tem območju je šlo januarja skozi kar 40 odstotkov vseh nezakonitih migrantov. Povečanje glede na lanski januar je kar 4,26-kratno, sledi pa Policijska uprava Koper, ki je obravnavala 27 odstotkov migrantov.

Skoraj polovica ujetih migrantov zaprosilo za azil
Namero podaje prošnje za azil je podalo 257 nezakonitih migrantov ali 43 odstotkov vseh, ki so jih prijeli. To pomeni, da so policisti s prijetimi imeli zelo veliko dela: poklicati so morali prevajalce in tolmače, izpolniti okoli 25 obrazcev, vmes poskrbeti za njihovo oskrbo (tudi prehrano) ter jih nato odpeljati v azilni dom v Ljubljano. Povprečen čas policijske obravnave vsakega od teh, ki izrazijo namero za podajo prošnje za azil, je okoli 1,5 ure. Namero za podajo prošnje za azil je izrazilo največ državljanov Maroka, sledijo Afganistanci, Egipčani, Alžirci in Tunizijci. Med njimi so tudi Turki in celo Srbi. Slovenski policisti so tujim varnostnim organom vrnili 367 prijetih, večino na meji s Hrvaško (362). Največ so vrnili Maročanov (92).

Tuji varnostni organi pa so januarja v Slovenijo vrnili 42 oseb, od tega jih je 6 vrnila Avstrija, kar 30 pa so jih prevzeli na letališču, kar pomeni, da so jih v Slovenijo vrnile druge, bolj oddaljene države. Edini znani razlog za to je, da so bili tujci prvič popisani v Sloveniji.

V oceni stanja je policija včeraj še zapisala: “Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Maroka in opazen pojav državljanov Egipta v strukturi po državljanstvu.”

  

Poročilo Policije je dostopno tukaj.
Članek je bil prvotno objavljen tukaj.
Uredništvo