Policijska  uprava  Ljubljana  je  bila  30.  1.  2021,  nekaj  pred 4. uro obveščena o ropu v župnišču na območju Logatca.

Ugotovljeno  je  bilo,  da  so  se osumljenci, ki so bili maskirani, gibali okoli župnišča,  eden izmed njih pa je vlomil skozi okno in tako vstopil v župnišče. Oškodovanec je slišal ropot, ko pa je odprl vhodna vrata, sta ga napadla  dva osumljenca in ga potisnila nazaj v župnišče. Pridružil se jima je še tretji storilec, ki je bil že v objektu. Oškodovanca so pričeli
pretepati in mu groziti ter od njega zahtevali denar. Po pregledu prostorov so osumljenci oškodovanca zvezali, nato pa skupaj še z dvema osumljencema, ki sta bila zunaj objekta, pobegnili. Odtujili so več tisoč evrov gotovine in nakit. Po dejanju se je oškodovanec rešil in o tem obvestil policijo, pri dejanju pa ni zadobil hujših poškodb, zdravniško pomoč pa je odklonil.

Policisti so takoj po obvestilu o ropu pričeli z intenzivnim iskanjem osumljencev in  pregledom terena. Kmalu po obvestilu so policisti opazili sumljivo vozilo, za katerega je bilo znano, da ga storilci uporabljajo za izvrševanje tovrstnih kaznivih dejanj. Ta podatek je bil znan iz preteklih preiskav kaznivih dejanj.

Vozilo so policisti ustavili, v njem pa so se nahajali 46, 42, 40, 22 in 18-letni osumljenci,  vsi z območja Novega Mesta. Vsem je bila odvzeta prostost in  odrejeno pridržanje. V nadaljevanju so bili v okviru zbiranja obvestil in izvedbe preiskovalnih dejanj najdeni tudi predmeti, ki so izvirali iz opisanega kaznivega dejanja. Osumljenci so bili 31. 1. 2021
privedeni k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zanje najprej odredila sodno pridržanje, kasneje pa pripor.

Konec leta 2020 in v letu 2021 smo na širšem območju v Policijske uprave Ljubljana  zaznali gostitve vlomov v župnišča. Za odkritje in prijetje osumljencev je potekala intenzivna kriminalistična preiskava, kjer je bilo ugotovljeno, da je prej navedeni 40-letni osumljenec utemeljeno osumljen tudi kaznivega dejanja ropa v župnišču v Višnji Gori, ki ga je izvršil 24. 12.  2020 okoli 1.00 ure v sostorilstvu s 24-letnim osumljencem, prav tako
doma z območja Novega mesta in s še enim, zaenkrat še neidentificiranim osumljencem. Po dejanju se je oškodovanec rešil in o tem obvestil policijo, v dogodku pa je bil lažje poškodovan.

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bilo ugotovljeno, da so 40-letni, 24-letni in še neidentificirani osumljenec skozi vrata župnišča vlomili v notranjost. Pri pregledovanju notranjosti in iskanju vrednejših predmetov so vstopili tudi v sobo, v kateri se je nahajal oškodovanec. Takoj ob vstopu v sobo so ga pričeli pretepati, vseskozi so mu
grozili in hkrati zahtevali, da jim izroči denar in zlatnino. Po pregledu prostorov so osumljenci tudi v tem primeru oškodovanca zvezali, nato pa s kraja dejanja pobegnili.  Odtujili so več 100 evrov denarja, ročni uri in druge osebne predmete oškodovanca.

Uredništvo