Predaja in prevzem dolžnosti direktorja PU Koper med dosedanjim direktorjem Danimirjem Rebcem in Tomažem Čehovinom, foto: PU Koper
Že prvi dan po predaji in prevzemu dolžnosti direktorja Policijske uprave Koper, smo v uredništvu zasledili, da se očitno v policijska poročila o migrantih z novim vodstvom uvaja cenzura nad dejanskim obsegom dela policistov PU Koper z migranti in tihotapci.

 

Ob 21.12 so policisti v Račicah ustavljali osebni avto Peugeot 208. V vozilu so bili trije državljani Albanije, ki so nelegalno prišli v Slovenijo. Vsi imajo ukrep zavrnitev vstopa v Schengen. Voznik je bil 54-letni državljan Italije, sopotnik pa 40-letni državljan Hrvaške.
Policijski postopki še potekajo.

Skupno naj bi tako policisti po poročanju PU Koper v zadnjih 24 urah obravnavali tri migrante, državljane Albanije in dva tihotapca, državljana Italije in Hrvaške.

Skoraj tri ure kasneje pa smo iz PU Koper prejeli novo obvestilo o nočnem čezmejnem lovu na migrante, tri državljane Iraka in tihotapca, državljana Slovenije. Ti so iz Kopra v osebnem vozilu BMW 5 bežali pred patruljnim avtomobilom slovenske policije, pregon pa se je s prometno nesrečo zaključil v eni izmed tržaških ulic. V nesreči sta bili poškodovani obe vozili. Novo poročilo je v naše uredništvo prispelo zatem, ko se je o nočnem čezmejnem lovu že razpisal italijanski Il Piccolo.

danes ponoči, ob 1.18, so policisti PP Koper v Kopru na Šmarski cesti opazili osebni avto BMW 5, koprskih registrskih tablic, v katerem je bilo več oseb. Vozilo so pričeli ustavljati, voznik pa znakov ni upošteval in je pospešeno peljal naprej proti Italiji. Policisti so peljali za njim čez mejo, OKC pa je medtem obveščal italijanske varnostne organe. Voznik BMWja je v Trstu zapeljal v slepo ulico in patrulja za njim, nakar sta rahlo trčila. Voznik je po trčenju hotel pobegniti peš, vendar so ga policisti, skupaj z varnostnikom z bližnjega trgovskega centra, prijeli.
Voznik je državljan Slovenije, v vozilu pa je prevažal tri ilegalne prebežnike (državljane Iraka).

Italijanski varnostni organi so lov za črnim osebnim vozilom BMW 5 opazili med točenjem goriva ob približno 1:15 uri zjutraj. Po trčenju osebnega vozila s patruljo slovenske policije v eni izmed tržaških ulic, so iz vozila pobegnili vsi trije potniki z voznikom, migranti so uspeli pobegniti, voznik pa je bil s pomočjo varnostnika bližnjega nakupovalnega centra in slovenske policije pridržan do prihoda italijanskih varnostnih organov.

članek povzet po primorska24.si