Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od danes prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino.

Vstop na Hrvaško dovoljen lastnikom nepremičnin

Potem ko so v Zagrebu v soboto napovedali, da bodo omogočili vstop v državo državljanom Evropske unije zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov, je hrvaški zavod v soboto pozno zvečer objavil natančna navodila. Iz njih je razvidno, da lahko slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, svobodno prečkajo mejo.

Kot pogoj za vstop na Hrvaško morajo državljani EU med drugim predložiti bodisi dokumentacijo, ki se nanaša na lastništvo nepremičnine oziroma plovila bodisi povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo na Hrvaško. Policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim pustiti telefonsko številko.

Tujci na Hrvaškem si bodo morali dnevno tudi meriti temperaturo in se javiti najbližjemu epidemiologu po telefonu, če bo ta presegla 37,2 stopinje Celzija ali če bodo imeli simptome bolezni. Svojega bivališča naj v tem primeru ne zapuščajo, še svetuje hrvaški zavod za javno zdravje.

Problem Hrvaške, pa novem ostaja okok Brač, kjer so na novo odkrili 22 novih okužb s koronavirusom!

Uredništvo