Jeseni 2023 je ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh izvedla javno naročilo za 13.000 prenosnih računalnikov in zapravila 6,5 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja, podlaga za to pa naj bi bila novela Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti.

 

Oktobra 2023 so na Ministrstvu za digitalno preobrazbo na vprašanje portala preiskovalno.si odgovorili, da so računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol, na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje pa o vsem skupaj niso vedeli nič. Medtem ko so na Ministrstvu za digitalno preobrazbo pojasnjevali, da so računalniki namenjeni opremljanju vrtcev in osnovnih šol, je ministrica Stojmenova Duh trdila, da bodo računalniki namenjeni otrokom s socialnega roba.  V zgodbo so na Ministrstvu za digitalno preobrazbo vključili še avgustovske poplave in v Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 umestili člen, na podlagi katerega bi računalnike razdeliti tudi prizadetim v poplavah.
 

Danes je jasno torej naslednje: ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je v želji po prikritju svojih nečednih poslov v afero vpletla Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter celo Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, medtem pa je 13.000 prenosnih računalnikov še vedno skoraj v celoti nerazdeljenih. V celotni zgodbi je pomembno izpostaviti še, da so se pojavili tudi dvomi o primerni kakovosti kupljenih prenosnih računalnikov.

Glede na vse navedeno je Poslanska skupina SDS prepričana, da je zahteva za sklic skupne nujne seje več kot upravičena, saj je čas, da ministrica Stojmenova preneha z nasprotujočimi in zavajajočimi pojasnili ter iskanjem izgovorov glede netransparentnega in nesmotrnega nakupa.

Spletno uredništvo
Vir: izjava za javnost SDS