Na spletu se je pojavil posnetek, ki naj bi prikazoval na tisoče obupanih afganistanskih migrantov, ki zapuščajo državo, kjer so oblast prevzeli talibani. Migrantski cunami, ki je pred nami, postaja realnost.

Videoposnetek, objavljen na spletu, prikazuje trumo migrantov med prečkanjem puščave na tromeji med Afganistanom, Pakistanom in Iranom. Migranti se odpravljajo proti Turčiji, od tam pa naprej proti Evropi. Do Turčije jih loči le še 1.600 kilometrov poti prek Irana.

Po trditvah migranta, ki je tudi sam opravil pohod proti Evropi, migrante po krajšem sprehodu skozi Pakistan prevzamejo iranski tihotapci z ljudmi. Na posnetku naj bi bili najrevnejši, premožnejši dolgo pot namreč ne prepešačijo, temveč si priskrbijo prevoz.

 

“Tudi sam sem v preteklosti večkrat šel po tej poti,” je za Daily Mail priznal migrant. Pojasnil je, da se je pot začela v provinci Nimruz, kjer so po štirih urah prispeli v dolino. Okoli 22. ure so prispeli iranski tihotapci in od zbranih migrantov zahtevali gesla. Zatem so se razdelili v skupine in pod vodstvom tihotapcev vstopili v Iran. Bilo je na tisoče migrantov.

Po trditvah komisarja OZN za begunce Filippa Grandija je bila evakuacija na kabulskem letališču zgolj uvod v “veliko večjo humanitarno krizo”. Pri Združenih narodih ocenjujejo, da bi lahko Afganistan zapustilo do pol milijona Afganistancev, pri tem pa apelirajo na ostale države, da naj še naprej podpirajo Afganistance. Po mnenju Grandija bo pomoč mednarodne skupnosti potrebovalo na milijone ljudi.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.