V predprazničnem času, 16. decembra 2023, je Baletno društvo Postojna kar dvakrat napolnilo domači kulturni dom in gledalce popeljalo v čarobni svet baleta.

S predstavo ‘Slike iz baleta Hrestač’, zasnovano na osnovi te priljubljene baletne pravljice, je več kot 70 plesalcev pričaralo praznično vzdušje, polno otroške igrivosti in čarobnosti. Zgodba, ki opominja na prave vrednote življenja, kot so sočutje, prijaznost in solidarnost, je zasijala v polnem sijaju. Baletno društvo Postojna, ki šteje preko 120 članov in že 17. leto deluje v Postojni in Cerknici, je pokazalo opazen napredek in s svojo predanostjo ter trudom zasluženo prejelo bučen aplavz.

V predstavi so se izkazali izjemni solisti. Valerija Želko Rebec je očarala kot Sladkorna vila, Žana Vidmar pa je navdušila v vlogi Klare. Obe delujeta v društvu kot baletni učiteljici in sta tudi koreografinji točk svojih plesalcev.

Na odru se je prvič kot član Baletnega društva Postojna predstavil Postojnčan Lovro Zajc, talentirani plesalec z mednarodnimi plesnimi dosežki. Skupaj z baletno učiteljico Niko Lipolt je prispeval tudi koreografijo vloge Hrestača.

Pod tokratno predstavo, obogateno z izvirnimi in barvitimi kostumi Alenke Požar, se je podpisala Tina Leder, scenaristka, koreografinja in režiserka, ki je s svojo vizijo povezala umetniške elemente v nepozabno celoto.

Organizacijski del sta z odliko opravili Mateja Kocman, predsednica društva, in Nevenka Burger, koordinatorka društva, ki sta skupaj z ekipo zagotovili, da je bila predstava tako tehnično kot umetniško brezhibna.

‘Slike iz Baleta Hrestač’ so tako ponovno dokazale, kako pomembno vlogo imajo kulturna društva v lokalni skupnosti in pri razvoju mladih talentov.

Spletno uredništvo
vir: Občina Postojna, Baletno društvo Postojna, Fotografije: Valter Leban