Benetke, 17. – 20. oktober. Krasen oktobrski konec tedna se je za Mešani pevski zbor Postojna ozaljšal z zlatom. Pevke in pevci so se pod vodstvom maestra Matjaža Ščeka udeležili mednarodnega zborovskega tekmovanja Claudio Monteverdi v Benetkah in nastopili v dveh kategorijah. Na obeh tekmovalnih koncertih so si pripeli zlato diplomo.

V petek je zbor nastopil v cerkvi San Stae v sakralni kategoriji. Izvedel je štiri skladbe, pod katere so se podpisali Gallus, Antognini, Lukaš in Miškinis. V močni konkurenci zborov iz Nemčije, Rusije, Litve, Poljke in Češke si je zbor s svojo izvedbo pripel zlato diplomo.

Tekmovanje v kategoriji odraslih in mladinskih zborov je potekalo v soboto v mogočni baziliki San Pietro di Castello. V programu, ki ga je premišljeno izbral maestro Matjaž Šček, je zbor zapel renesančno skladbo Johna Dowlanda Come again, Mokranjčevo Njest svjat in dve slovenski skladbi Tihi so obrazi, ki jo je posebej za zbor uglasbil Aldo Kumar, ter Vrabčevo Kresno jutro. Štiričlanska mednarodna žirija je zbor ponovno ocenila z zlatim odličjem. Kmalu za tem je zbor še tretjič nastopil, tokrat na tekmovalnem koncertu za Grand prix. Med petimi najboljšimi zbori tekmovanja se je Mešani pevski zbor Postojna predstavil z izvedbo Miškinisove skladbe Regina coeli ter Alilujo makedonskega skladatelja Zaprova.

Za pevke in pevce MePZ Postojna, ki so skupaj z maestrom Matjažem Ščekom vložili veliko časa in energije v pripravo na tekmovanje, je poleg zlatih odličji, s katerimi so bili nagrajeni, neprecenljiv predvsem občutek skupnega muziciranja, ki se dotakne poslušalcev in prepriča tudi strokovno žirijo.

Foto in besedilo: postojna.si