Ob zadnjem dogajanju glede nagrade, ki jo je prejel Blaž Zgaga je nekaj informacij želela od medijske hiše Deutche Welle pridobiti tudi evropska poslanka Romana Tomc, ki pa je ob tem doživela pravi šok.

Zakaj in na kakšen nači je evropska poslanka želela prejeti pojasnilo glede podelitve nagrade lahko prberete v nadaljevanju:

“Na nemški časopis Deutsche Welle sem v preteklih dneh naslovila nekaj vprašanj v zvezi z nagrado, ki jo podeljujejo novinarjem »ki se zavzemajo za človekove pravice in svobodo izražanja v medijih«. Letos je med prejemniki nagrade tudi Blaž Zgaga.

Informacija o tem je močno razburkala slovensko javnost, saj je delovanje Blaža Zgage v preteklosti jasno pokazalo njegovo politično agendo naperjeno proti sedanji vladi in proti predsedniku vlade Janezu Janši osebno. Ker sama nisem prepoznala razlogov, ki bi utemeljevali nagrado, sem o tem želela povprašati uredništvo DeutscheWelle. Torej, kakšen je bil način izbire in kateri argumenti so bili odločilni, da je nagrado prejel prav on, ne pa kdo drug. Odziv uredništva, ki je z mano komuniciralo prek tiskovnega predstavnika, je bil pravi šok. Dobila sem občutek, da jih ni dovoljeno vprašati nič. Vsako vprašanje očitno razumejo kot vmešavanje v medijsko svobodo. Sklepam lahko, da so njihovi postopki zelo netransparentni, sicer z odgovori ne bi imeli nobenih težav.

Seveda ne gre za nobeno politično vmešavanje, ampak zgolj za konkretna vprašanja, ki bi dala odgovore glede odločitve, ki je povzročila toliko začudenja. Namesto odgovorov sem prejela kopico očitkov. To meče zelo slabo luč na nemški časopis, ki sicer zagovarja neodvisnost, transparentnost in medijsko svobodo.

Vedno bom zagovarjala medijsko svobodo in neodvisno novinarstvo. Vendar se je poveličevanje medijev, kot branikov demokracije sprevrglo do te mere, da lahko objavijo karkoli. O njihovemu delu ni dovoljeno dvomiti, niti postavljati vprašanj. To ni dopustno in tudi proti temu je potrebno, enako kot proti zatiranju medijske svobode, dvigniti glas.

Objavljamo tudi uradne korenspondence, ki jih je imela Romana Tomc z omenjeno časopisno hišo:

Vir: Romana Tomc

Uredništvo