Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil 15. blejskega strateškega foruma in sodeloval v uvodni razpravi evropskih voditeljev na temo “Evropa po Brexitu in pandemiji COVID-19”.

Premier Janez Janša je v razpravi uvodoma izrazil veselje, da se je vabilu odzvalo tako veliko število evropskih voditeljev in izrekel čestitke hrvaškemu predsedniku vlade Andreju Plenkoviću za izvedeno prvo predsedovanje Svetu EU v času izbruha epidemije novega koronavirusa. Izrazil je upanje, da bo obdobje, ko bo predsedovanje prevzela Slovenija, obdobje po koronavirusu, v katerem pa se bomo še vedno ukvarjali s posledicami epidemije. To bo vsekakor tudi obdobje po Brexitu in obdobje, ko bo Evropa iskala novo ravnotežje moči. Po njegovem mnenju bo Srednja Evropa v tem obdobju ključni igralec. Izpostavil je, da se bomo v prihodnjem obdobju soočali tudi z gospodarskimi posledicami epidemije in pri tem poudaril pomen uspešnega finančnega dogovora na ravni Evropske unije, ki je bil dosežen na julijskem vrhu EU. Izrazil je upanje, da bomo izzive slovenskega predsedovanja Svetu EU reševali v boljši ekonomski situaciji kot jo imamo sedaj.

V nadaljevanju razprave je slovenski predsednik vlade Janez Janša izpostavil problem dvojnih meril pri vprašanjih vladavine prava. Spomnil je na to, da so bile volitve v letu 2014 ukradene, a o tem ni bilo nobene široke razprave. Sam je bil takrat politični zapornik, pa tega nihče ni zaznal, nihče takrat tudi ni izpostavil vprašanja vladavine prava v Sloveniji.

Premier je poudaril, da so politični voditelji odgovorni predvsem svojim volivcem in ne drugim javnostim. Glede prihodnosti in vizije za naprej, pa je poudaril pomena širitve Evropske unije in schengenskega območja in kot kratkoročne izzive navedel ohranjanje varnosti in zdravja ljudi ter dobro delujočega gospodarstva.

Foto: Vlada RS

Poleg predsednika slovenske vlade so v razpravi evropskih voditeljev sodelovali tudi češki predsednik vlade Andrej Babiš, poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, madžarski predsednik vlade Viktor Orban, hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, srbski predsednik republike Aleksandar Vučić, italijanski ministrski predsednik Giuseppe Conte in bolgarski predsednik vlade Bojko Borisov. Na blejskem strateškem forumu sta v razpravi voditeljev tokrat prvič sodelovala tudi predsednica Mednarodnega denarnega sklada Kristalina Georgieva in predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Vsi visoki gostje so izrazili zahvalo slovenskemu predsedniku vlade Janezu Janši za izvedbo strateškega foruma in udeležbo tako velikega števila voditeljev.

Uredništvo