Predsednik vlade Janez Janša je v nedeljo sodeloval v ameriški oddaji All Things Considered na NPR (National Public Radio) kjer sta z voditeljem Michelom Martinom spregovorila o predsednikovem obisku Kijeva med rusko invazijo.

Medtem, ko zavezniki Ukrajine izkazujejo svojo podporo z odpiranjem mej beguncem, pošiljanjem orožja, humanitarno pomočjo in uvajanjem sankcij proti Rusiji, so nekateri naredili korak dlje in odšli podporo v Ukrajino izkazati kar osebno. Premieri Poljske, Češke in Slovenije so z vlakom odpotovali v ukrajinsko prestolnico na srečanje s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, kljub varnostnim tveganjem. Svet je dejanje označil za pogumno, o tem pa so govorili svetovni mediji. Med njimi je tudi NPR, neodvisna, neprofitna medijska organizacija, ki je bila ustanovljena z namenom ustvarjanja bolj obveščene javnosti. Vsakodnevno se poveže z milijoni Američanov v oddajah, na spletu in osebno. Tokrat je bil v eni izmed oddaj NPR gost tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je s svetovno javnostjo delil svojo izkušnjo obiska Kijeva med rusko invazijo.

Osebne izkušnje so bile razlog za obisk
Predsednik vlade Janez Janša uvodoma pove, da se mu je zdelo pomembno predsednika Zelenskega obiskati osebno ravno iz lastni izkušenj iz preteklosti. Dejstvo, da je pred 30 leti Slovenijo napadla Jugoslovanska komunistična armada, je bila bo besedah predsednika primerljiva s situacijo v Ukrajini danes, “Delno smo bili v enakem položaju, tako da natančno vemo, kako se počutijo naši ukrajinski prijatelji, in vemo, kakšna je razlika med tem, če vas nekaj kliče po telefonu ali prek videokonferenc ali če vas nekdo podpre”, je izrazil mnenje premier v upanju, da bo v roku enega tedna Slovenija v Ukrajino poslala svojega predstavnika in da bodo to storile tudi ostale države članice EU.

Ukrajina je del “družine” EU, Rusija s pogajanji želi preusmeriti pozornost
Premier je večkrat dejal, da je Ukrajina del družine EU, zato je bil velik podpornik njenega članstva v EU, ki pa se ne more zgoditi čez noč, zato je bil hiter sprejem tudi zavrnjen s strani EU. Namreč, za vstop v EU obstajajo določeni mehanizmi, ki pa jih ne morejo kar spregledati, saj so bili z namenom tudi določeni. Janša pojasni, da Ukrajina znotraj EU vidi institucionalna varstva, zaradi katerih je pripravljena opustiti celo težnjo po Nartu, vsekakor pa naj bi bilo to predmet razprav na naslednjih zasedanjih Evropskega sveta. Poljska vztraja pri pošiljanju mirovne misije v Nato, kar pa bi po mnenju ZDA in nekaterih drugih članic lahko povečalo neposredno vpletenost zavezništva in potencialno tvegalo stopnjevanje konflikta. Predsednik vlade pojasni, da je pogoj za pošiljanje mirovne misije v Ukrajino, predvsem sklenjen mirovni sporazum ali pa dogovor za prekinitev ognja in v kolikor se to zgodi je mirovna misija Nata edina dovolj organizirana in močna za kaj takega. Janša v nadaljevanju pove, da kljub pogovorom med Rusijo in Ukrajino in pogajanjem, ki potekajo med njima, Rusija tega ne počne v dobri veri za doseganje miru. Pri tem se sklicuje na njihove izgube na terenu ob tem pa doda, da so “ta srečanja – nekaj, kar pritegne medijsko pozornost iz Mariupola, s krajev, kjer pobijajo civiliste, iz beguncev.

Janez Janša, Petr Fiala in Mateusz Morawiecki po obisku Kijeva.

Tisti, ki so proti staremu režimu, so vedno tarča kritik

Vest, da je bil premier večkrat tarča kritik zaradi domnevnega spodkopavanja medijskih organizacij, ki so bile kritične do njega, je prišla celo do ameriške javnosti, saj je Martin premierja vprašal tudi po tem in se skliceval na Evropsko poročilo, v katerem je bilo zapisano, “da obstaja strupeno in sovražno okolje za Slovenske novinarje, okolje, ki je spodbujalo ljudi, da grozijo in nadlegujejo novinarje“. Novinar je pojasnil, da je to vprašanje vezano na medijski teror s strani Putina v Rusiji, ki novinarjem preprečuje opravljanje svojega dela brez, da bi morali za to tvegati svojo svobodo ali celo življenje. Janša se v zvezi z omenjenim ozre nazaj, ko je bil tudi sam “novinar v komunističnem sistemu – preganjan, poslan v zapor. Vem, kaj je medijska svoboda.” Janša je še odgovoril, da so navadno osovraženi tisti novinarji, ki kritizirajo star sistem, voditelja pa je povabil naj preživi en teden v Sloveniji in bo sam prišel do resničnih ugotovitev o svobodi medijev.

uredništvo, vir: nova24tv.si