Po vseh dostopnih podatkih se Slovenija danes uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo koronavirusa. Včeraj je delovna skupina vlade ob sodelovanju strokovnjakov ministrstva za zdravje podrobneje preučila stanje doma in v soseščini ter oblikovala predlog možnih dodatnih sprostitev omejitvenih ukrepov za mesec maj in junij 2020,” je tvitnil premier Janez Janša in dodal, da bo vlada delo nadaljevala 29. aprila po pridobitvi najnovejših podatkov o razvoju epidemije doma in v soseščini.

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil spodbudno novico, da se Slovenija po vseh dostopnih podatkih danes uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo koronavirusa.

Že v petek je delovna skupina vlade ob sodelovanju strokovnjakov z zdravstvenega ministrstva podrobneje preučila stanje doma in v soseščini ter oblikovala predlog možnih dodatnih sprostitev omejitvenih ukrepov za mesec maj in junij 2020. Delo bo nadaljevala 29. aprila po pridobitvi najnovejših podatkov o razvoju epidemije ter nato sprejela ustrezne odločitve.

Image

Kot piše Janša, se vlada o ukrepih odloča tudi na podlagi zelo resnega stanja v soseščini in “negativnih izkušenj tistih držav, ki se borijo s ponovljenimi izbruhi epidemije.” Veliko aktivnosti pa bodo lahko kljub temu ponovno vzpostavili upoštevaje tri osnovna pravila obnašanja: razkuževanje rok in stičnih mest, držanje varne razdalje ter uporaba zaščitnih mask tam, kjer to (razdalja) ni mogoče. Strokovnjaki pri nas in drugod po EU pospešeno pripravljajo na t.i. “korona standarde” za različne dejavnosti, na podlagi katerih bodo posamezne rizične aktivnosti, storitve in panoge, vključno s šolstvom, turizmom in javnim prometom, lahko ponovno delovale v vsaj omejenem obsegu tudi v pogojih epidemije.

Image

Ukinitve prepovedi gibanja izven kraja bivališča oziroma matične občine vsaj čez praznike še ne gre pričakovati. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, infektologinja Bojana Beović, je izpostavila, se je prav ta ukrep izkazal kot učinkovit.

Image

Ker bi ob prvomajskih praznikih lahko pričakovali veliko gibanja prebivalstva, smo v luči dejstva, da epidemija po znanih podatkih še tli in da podatkov nacionalne presečne raziskave še nimamo, priporočili podaljšanje obstoječih ukrepov,” so na vladnem Twitter računu povzeli njeno pojasnilo.

Image

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.

Uredništvo